Skip to content

HartvoorWassenaar en sociale woningbouw

19 oktober 20152 minute read

Wassenaar – HartvoorWassenaar wil dat iedereen in Wassenaar fatsoenlijk kan wonen, of je nu veel of weinig verdient. Als er te weinig sociale woningen zijn, moet bijgebouwd worden. Als er geen tekort is, niet.

Het is dus een absolute sociale kernwaarde van HartvoorWassenaar, dit in onze Wassenaarse gemeenschap goed te regelen.

In Wassenaar zijn ruim 3000 sociale woningen, op een totaal van ruim 11000 woningen. Je zou denken: dat zou genoeg moeten zijn. Toch zijn de wachttijden voor een woning meer dan 5 jaar, zonder de zekerheid dat je in Wassenaar kunt blijven. Dat is vreemd.

Het Wassenaarse College heeft jaren geleden besloten dat het met 17 andere gemeenten (o.a. Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam/Voorburg) samenwerkt op het gebied van sociale woningen.
Daardoor moet Wassenaar tekorten in andere gemeenten opvangen. Met name Den Haag verlangt dat die gemeenten meer mensen uit Den Haag opnemen, om zelf de groei van het aantal sociale woningen te verminderen.

De coalitie (CDA, PvdA, GroenLinks, D’66, PassievoorWassenaar) heeft besloten deze samenwerking voort te zetten. De gemeente Westland was zo verstandig er uit te stappen. Iets wat HartvoorWassenaar ook wilde.

Maar dit betekent wel dat de wachtlijsten voor Wassenaarders lang blijven. En dat wanneer een woning in Wassenaar vrijkomt, deze niet automatisch gaat naar iemand die in Wassenaar woont. En dat Wassenaarders een woning in Den Haag of Zoetermeer moeten accepteren.

Wij denken dat een groot probleem wordt opgelost wanneer mensen in een sociale woning kunnen doorstromen naar woningen met een huur vanaf €600. Van die woning is een heel groot tekort. Dan los je twee dingen op: Mensen die willen doorstromen kunnen in Wassenaar terecht, en er komen meer sociale woningen vrij.

Het schooltje op Polanenpark 243 wordt nu bestemd voor sociale woningbouw. 18 woningen op dat kleine stukje, met 3 woonlagen. De buurt moet het maar accepteren, want het bestemmingsplan wordt achteraf aangepast. De verwachting is dat er mogelijk een paar woningen door Wassenaarders betrokken worden. We hebben deze woningen niet nodig. Er is geen tekort. Er is een groot tekort aan woningen in het segment net daarboven. Zodat gezinnen met kinderen in Wassenaar kunnen doorstromen.

Voor HartvoorWassenaar is dit een verschrikkelijk belangrijk onderwerp bij de volgende verkiezingen. Als iemand in Wassenaar woont en een sociale woning nodig heeft, dan moet binnen 6 maanden een woning beschikbaar komen. In Wassenaar.

Henri Hendrickx, Fractievoorzitter HartvoorWassenaar.
Voor een dorp in balans

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top