Skip to content

HartvoorWassenaar is geschrokken van begroting (5)

20 oktober 20152 minute read

Wassenaar – Op 28 oktober wordt de Wassenaarse begroting besproken in de Raad. Het gaat over wat we het komende jaar willen bereiken en hoe we dat gaan doen.
Het bedrag wat er mee gemoeid is, bedraagt ongeveer € 58 miljoen. Een groot bedrag. Het is € 2200 per inwoner, of € 5200 per Wassenaars huishouden. Eenieder zou willen dat hij of zij dat zelf zou kunnen uitgeven, maar we moeten nu eenmaal een aantal dingen samen doen.

Daarom moeten we heel kritisch kijken naar de uitgaven. Want we willen het wel zo efficiënt mogelijk doen. Ook vindt HartvoorWassenaar het belangrijk dat we een begroting hebben die we op de langere termijn kunnen volhouden, en die opgewassen is tegen schokken. Zodat de Wassenaarse bevolking niet voor verassingen komt te staan. De begroting voor 2016 is een begroting die we niet lang kunnen volhouden en die ons voor verassingen zal plaatsen. Daarom zijn we geschrokken.

HartvoorWassenaar vindt dat er onverantwoordelijk wordt omgegaan met de financiën en de toekomst van Wassenaar. We zullen in de komende weken regelmatig van ons laten horen en dit goed uitleggen.

Inmiddels zijn de cijfers van Wassenaar vergeleken met die van andere, omliggende en soortgelijke gemeenten. En daaruit blijkt dat Wassenaar veel meer kosten maakt dan die andere gemeenten. De vergelijking per inwoner per jaar:

Onderwerp (bedragen in Euro) Wassenaar vergelijkings gemeenten Wassenaar duurder
Bestuursondersteuning college 171 72  
Burgerzaken 72 40 32
Openbare orde en veiligheid (niet politie) 50 22 28
Huisvesting bijz voortgezet onderwijs 36 19 17
Openbaar groen en open lucht recreatie 90 76 14
Vuilophaal en afvalverwijdering 161 83 78
Milieu beheer 35 27 8
Totaal 615 339 276

Als je deze posten samen neemt, dan ben je in Wassenaar per inwoner € 276 per jaar duurder uit, € 644 per huishouden. Ruim € 7 miljoen per jaar, in totaal. Met dit kosten niveau kun je niet lang vooruit. Eerder dit jaar heeft het college aangegeven dat ze zich niet wil richten op kosten besparingen. Deze zouden ongewenste maatschappelijke gevolgen hebben. We zijn ten slotte een rijke gemeente, toch? En dat de lokale belastingen de hoogste van Nederland zijn, ach ja.

HartvoorWassenaar wil dat de Burgemeester en Wethouders zich richten op efficiency verbetering en kosten reductie. En wel zo spoedig mogelijk. Je kunt het niet voor je uit blijven schuiven.

Henri Hendrickx, Fractievoorzitter HartvoorWassenaar
Voor een dorp in balans.

Tags

BegrotingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top