Skip to content

Kasteel Duivenvoorde verwerft zeldzaam schilderij van Schelfhout uit oud-familiebezit

22 oktober 20153 minute read

Wassenaar – Twee keer in haar geschiedenis wist de Vereniging Rembrandt werk uit de voormalige collectie Steengracht van Duivenvoorde voor Nederlands publiek bezit te verwerven. De eerste keer was in 1913 in Parijs, toen zes oude meesters uit deze collectie werden aangekocht voor het Mauritshuis. In 2015 lukte het nogmaals: het monumentale Schaatsers bij een Hollandse stad (1857) van Andreas Schelfhout komt thuis op Duivenvoorde!

Schaatsers bij een Hollandse stad van de Haagse romantische landschapschilder Andreas Schelfhout (1787-1870) uit 1857 kan met recht de ‘Schelfhout onder de Schelfhouts’ worden genoemd. Het is een van zijn grootste winterlandschappen (95 x 145 cm) en van hoge artistieke kwaliteit. Het schilderij spreekt met zijn treffende details gelijk tot de verbeelding. Het ijs kraakt. Je voelt de kou. Jong en oud zwieren over het ijs, maken een gezellig babbeltje of warmen zich bij de koek en zopie.

Het werk was ooit een topstuk binnen de collectie Steengracht, een verzameling oude en levende meesters die vanaf het midden van de 18de-eeuw bijeen werd gebracht. Hendrik Steengracht van Oosterland kocht de Schelfhout in 1857 direct van de kunstenaar. Na zijn dood vererfde de collectie op zijn neef, Hendricus Adolphus Steengracht, die tevens eigenaar van het eeuwenoude adellijk landgoed Duivenvoorde in Voorschoten was. Na zijn overlijden werd de schilderijencollectie geveild in Parijs en Amsterdam en raakte verspreid – waarmee ook dit werk lang uit het zicht verdween. Maar nu komt deze Schelfhout, tot voor kort het pronkstuk van de Rademakers collectie, weer thuis op Duivenvoorde!

Perspresentatie 5 november
Op donderdag 5 november a.s. om 11.00 uur is er een gezamenlijke perspresentatie van de Schelfhout op Duivenvoorde. Voor het publiek is het schilderij voor het eerst te bewonderen tijdens het evenement Duivenvoorde in kerstsfeer op 12 en 13 december a.s. Na de wintersluiting gaat het kasteel weer open tijdens de landelijke Museumweek. Tenzij er dit jaar een echte winter komt: dan organiseert Duivenvoorde voor het publiek een ouderwets schaatsfestijn op de vijvers bij het kasteel!

Financiering
Schaatsers bij een Hollandse stad kon worden verworven met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds, VSBfonds, Stichting Duivenvoorde, SAGRO Groep, ’s-Heerenhoek, Fonds 1818, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, De Frans Mortelmans Stichting, Jacoba van Wassenaerfonds, Gravin van Bylandt Stichting, twee anonieme particuliere fondsen en publieksgeld via www.voordekunst.nl en Restauratiefonds Duivenvoorde.

Vereniging Rembrandt
De Vereniging Rembrandt heeft meer dan twaalfduizend leden, kunstliefhebbers die zich verantwoordelijk voelen voor het openbaar kunstbezit. Sinds haar oprichting in 1883 heeft de Vereniging Rembrandt bijgedragen aan de aankoop van vele belangrijke en onmisbare werken die nu voor iedereen toegankelijk zijn.

Tags

DuivenvoordeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top