Skip to content

“There is Always Colour in Life” in Galerie in de Molen

26 oktober 20154 minute read

Wassenaar – Van 31 otober t/m 29 november een kleurrijk feest met 3D glaskunst van Maurice en Louis La Rooy en schilderijen van Koos Leeuwenburgh.

Glasobjecten van Louis ( en zijn zoon Maurice) La Rooy bieden liefhebbers en verzamelaars van 3D glas een unieke kans om dit kleurrijke, humoristische en groots weergegeven glaswerk bij de Kunstgroep Wassenaar in de Molen te bekijken. Schilderijen en objecten van de in Amerika woonachtige Koos Leeuwenburgh vieren op eenzelfde kleurrijke manier de schoonheid en vormen van de natuur.

Louis La Rooy raakte al tijdens zijn opleiding aan de Rietveld Academie in de ban van de glaskunst. Na diverse omzwervingen w.o. de werkplaats van de COBRA-groep, volgde een aanstelling bij van Tetterode, waar hij directeur werd van de pas opgerichte glasafdeling voor kunsttoepassingen.
De glaskunst van Louis toont unieke mogelijkheden in vormgeving door het gebruik en combineren van verschillende glastechnieken. De precisie van vlakglas combineert hij met de organische resultaten van blaastechnieken. Sinds enige jaren specialiseert hij zich in de “roll-up”-techniek. Gesmolten glas kan elke vorm aannemen en de glaskunstenaar Louis weet deze bewegelijkheid meesterlijk te gebruiken. De uitvoering vergt een heel team van ervaren glasblazers. De unieke sculpturen zijn wimpels, schalen en wandpanelen van soms forse formaten, waarbij krullen en uitsteeksels het een enigszins barok uiterlijk geven. Ook cartoonachtige beelden van dierfiguren of andere wezensvormen. Samen met humoristische titels krijgen deze objecten de status van artistiek commentaar op het leven. De titels als “There is Always Colour in Life” of “Naked and Famous” zijn voorbeelden van deze theaterstukjes. Werk van Louis La Rooy is in vele collecties te vinden in binnen- en buitenland.

Maurice La Rooy volgde de opleiding Grafic Design, omdat hij wilde tekenen en ontwerpen. Uiteindelijk koos hij toch voor de vuile handen, het harde werken en de hitte van het glasatelier. Maurice wil eigenlijk nog steeds illustratief werk maken. Maar dan driedimensionaal. Zijn glassculpturen vertellen altijd een verhaal, maar dan in één beeld. ’Terwijl ik met het glas bezig ben is het alsof we in gesprek zijn. Tijdens het proces verandert het glas voortdurend van consistentie. Van koud naar warm naar vloeibaar en het glas doet niet altijd wat ik wil. Zo komt de sculptuur langzaam tot leven, krijgt een ziel en valt samen met wat ik in mijn hoofd bedacht heb. Als het glas klaar is en afgekoeld is het niet meer van mij. Dan moet het zijn eigen verhaal gaan vertellen’. Zijn glaskunst toont deze spanningen. Ronde vormen, gecombineerd met hoeken. Licht en donker. Vriendelijke figuren met een dichtgenaaide mond of één oog…. In ieder geval stikt hij van de ambitie en ideëen die nog verteld moet worden, die Maurice.

Koos Leeuwenburgh toont in de Galerie diverse werken die symbool staan voor zijn 25-jarige jubileum als kunstenaar. Kleurrijke schilderijen reflecteren de schoonheid van de natuur in al haar facetten. ‘Ik gebruik nog steeds de technieken en houd van het kleurrijke schilderen zoals ik dat in de jaren ’90 bij de “Wasnar groep” onder leiding van Theo de Haan leerde. Ik ging naar Colorado en verlegde mijn disciplines aldaar naar andere disciplines zoals beelden en installaties in mijn nieuwe woonplaats in de bergen, maar ik blijf trouw aan mijn “roots” en de Kunstgroep Wassenaar.’ Koos geniet ervan als zijn werk mensen blij maakt. Hij koestert de vriendschappen die in deze lange tijd zijn ontstaan door de interactie van kunstenaar, kunstwerk en kunstvrienden. Voor hem is deze tentoonstelling dan ook een waar feestje waarvoor hij graag overkomt uit Colorado.

Aanstaande zaterdag opent glasdeskundige Annelien van Kempen om 16.00 uur deze tentoonstelling. Op beide dagen in het weekeinde zijn de 3 kunstenaars in de galerie aanwezig om hun werk toe te lichten.

Op vrijdag 13 november is er om 20.00 uur in Galerie in de Molen Kunstcafé. Een unieke kans om met Louis en Maurice La Rooy in gesprek te gaan over hun drijfveren en de achtergrond van de glassculptuur.
De avond is vrij toegankelijk. Voor meer info en openingstijden zie www.kunstgroepwassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top