Skip to content

Wassenaar Vocaliter zingt Die Jahreszeiten

26 oktober 20152 minute read

Wassenaar – De Oratoriumvereniging Wassenaar Vocaliter organiseert op woensdag 25 november 2015 in de Dorpskerk een concert met DIE JAHRESZEITEN van FRANZ JOSEPH HAYDN.

Haydn werd aangespoord tot het componeren van Die Jahreszeiten door het grote succes van zijn voorgaande oratorium (Die Schöpfung – 1798). De tekst was zijn eigen vertaling in het Duits van delen van de Engelse gedichtencyclus The Seasons van James Thomson (1700-1748), van wie ook de tekst van het onofficiële Britse volkslied “Rule, Britannia!” afkomstig is. De plaats van handeling werd verlegd naar het Oostenrijkse platteland en schetste in zijn luchtige relaas een geïdealiseerd beeld van het boerenleven. De première van Die Jahreszeiten in Wenen op 24 april 1801 was weliswaar een succes, maar net niet zo succesvol als de eerste uitvoeringen van Die Schöpfung drie jaar eerder.

Die Jahreszeiten is geschreven voor een groot orkest (35 orkestleden), vierstemmig koor en drie solisten, die het landvolk vertegenwoordigen: Simon (bas), Lukas (tenor) en Hanne (sopraan).

Ook dit keer zal de uitvoering plaats vinden in de Dorpskerk in Wassenaar, die gelukkig ruimte biedt voor deze grote bezetting en maximaal 350 bezoekers. Het oratorium, dat de vier jaargetijden behandelt, is opgedeeld in vier delen – “De Lente”, “De Zomer”, “De Herfst” en “De Winter” – , met de gebruikelijke recitatieven, aria’s en koordelen.

De uitvoering van Die Jahreszeiten van Franz Joseph Haydn
Datum: woensdag 25 november 2015
Tijdstip: 20:15 uur
Plaats: Dorpskerk, Plein 3 te Wassenaar
Dirigent: Frank de Groot
Solisten: Katrien Baerts, Gerben Houba en Robbert Muuse
Orkest: Holland Symfonie Orkest
Koor: Oratoriumvereniging Wassenaar Vocaliter

Toegangsprijs: € 25,- inclusief programmaboekje en koffie in de pauze
Kaartverkoop bij boekhandel De Kler Langstraat 148 Wassenaar, bij leden van het koor of via onze website www.vocaliter.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top