Skip to content

Donkere Dagen Offensief van start in Wassenaar

28 oktober 20153 minute read

Wassenaar – In de wintermaanden slaan criminelen veelvuldig hun slag, vaak met een piek voor de feestdagen. Het donkere dagen offensief van politie zet in deze periode, oktober tot maart, extra maatregelen in tegen woning- en auto-inbraken, overvallen en straatroven. De extra maatregelen en acties bestaan onder meer uit verscherpt toezicht en intensievere surveillances op bepaalde tijdstippen en risicoplaatsen waar criminelen vaker toeslaan. Maar ook voorlichting aan inwoners van Wassenaar. Persoonlijk contact of misschien wel een flyer door de bus, waarop staat dat u beter het raam boven had kunnen sluiten.

Inbraken
Tijdens deze donkere dagen zijn inbrekers extra actief. De meeste inbraken gebeuren nog steeds bij mensen die hun deur niet op slot draaien, de ramen niet goed afsluiten, geen stevig deurslot hebben of duidelijk zichtbaar niet thuis zijn. Hier vindt u allerlei tips om een inbraak te voorkomen. Zorg ook voor goed hang- en sluitwerk op uw woning. Meer informatie daarover leest u hier. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte!

Verdachte situatie? Bel 1-1-2
Ziet u iemand in de straat die er niet thuishoort en bijvoorbeeld bij huizen naar binnen kijkt of op de uitkijk lijkt te staan? Spreek diegene eens aan met een simpel “hallo” of bel 1-1-2. Criminelen houden niet van een sociale buurt! Heeft u een hond? Dan kent u uw wijk waarschijnlijk erg goed. Waarschijnlijk loopt u vaste rondjes tijdens het uitlaten. Afwijkende situaties vallen vaak gelijk op. Bel de politie en help mee om de veiligheid in uw wijk te vergroten.

Burgernet
Burgernet is een initiatief om gezamenlijk de veiligheid binnen de gemeente te verhogen. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat snel een verdacht, of vermist persoon wordt opgespoord. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon, een SMS-bericht of een e-mail met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon/voertuig.

Help ook mee en meld u aan. In Wassenaar wordt een alertering via Burgernet verstuurd na een (poging) inbraak. Het komt regelmatig voor dat op een later tijdstip in diezelfde omgeving weer wordt ingebroken. Op deze manier wordt samengewerkt aan preventie.

WhatsApp
De politie maakt gebruikt van burgernet, maar er ook zijn steeds meer initiatieven voor en door burgers. Een daarvan is het gebruik van WhatsApp groepen. In Wassenaar bestaan er daar nu ongeveer tien van. Dit middel is een goede aanvulling voor de buurtpreventie, want het werkt veel sneller als buurtbewoners elkaar onderling informeren. De politie maakt zelf geen deel uit van de WhatsApp-groepen maar moet bij elke verdachte situatie wel met 1-1-2 als eerste hiervan in kennis gesteld worden. Kijk hier voor meer informatie van de gemeente.

Tags

PolitieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top