Skip to content

HartvoorWassenaar wil nu ingrijpen, gemeente geeft te veel geld uit. (7)

3 november 20152 minute read

Wassenaar – €10 miljoen meer uitgegeven dan ontvangen in 2015, €1000 per Wassenaars huishouden. Afgelopen week is de begroting besproken. De meest schokkende ontdekking betreft eigenlijk nog het jaar 2015 en vervolgens ook de begroting voor 2016. Terwijl het college roept dat het allemaal goed gaat, heeft HartvoorWassenaar vastgesteld dat zij dit jaar €10miljoen (!!!!!) meer uitgeeft dan ontvangt. Dat is bijna €1000 per Wassenaars huishouden.

Naast de begroting van meer dan €50miljoen wordt nog eens 20% buiten de begroting om uitgegeven. De afgelopen maanden is dit bij voortduring ontkend. Ook tijdens de begrotingsbespreking kon de wethouder van financiën geen antwoord geven op de vraag waar de €10miljoen is gebleven.
De begroting voor volgend jaar van het college heeft een structureel tekort van €2mln. De coalitiepartijen (CDA,D66,GL,PvdA,Passie) gaan hiermee akkoord. Daarnaast wil ze allerlei projecten uitvoeren voor een bedrag €8 tot €10mln. Dus geeft het college weer €10mln meer uit dan het ontvangt.
In 2009 ontving Wassenaar €45mln voor de verkoop van de NUON aandelen. Daarvan wordt nu in 2 jaar bijna de helft uitgegeven. Dit is financieel wanbeleid.
Het ziet er naar uit dat we begin 2017 naar de bank moeten om geld te lenen.
Inmiddels begint het te dagen dat er iets mis is. Dus is het college de opdracht gegeven om voor 2017 een reëel evenwicht op de begroting te hebben. Nu is het gekke dat je met gemeentelijke boekhoudingen kunt laten zien dat je boekhouding in evenwicht is, maar je tegelijkertijd vele miljoenen meer uitgeeft dan ontvangt. En dat is wat in Wassenaar gebeurt.
Ik heb altijd geleerd dat als je meer geld uitgeeft dan je binnenkrijgt, er op enig moment een (groot) probleem gaat ontstaan. En dat je de tering naar de nering moet zetten!!
Wat vervelend wordt is dat de coalitie het zoet voor zich zelf wil houden, maar het zuur vooral wil delen met de oppositie.
Ze zeggen tegen ons dat we met oplossingen moeten komen, terwijl ze zelf aan het stuur zitten.
Welnu, onze oplossing: zorg voor een solide financieel huis. Stop met te veel geld uitgeven. Ga alle bezuinigingsmogelijkheden benutten om weer gezond te worden. Maar ja, als je een half jaar geleden hebt gezegd dat je niet wil bezuinigen, wordt dat moeilijk slikken. Maar dat moet je voor de Wassenaarders wel doen.

Henri Hendrickx, Fractievoorzitter HartvoorWassenaar
Voor een Dorp in balans

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top