Skip to content

Onbekend verhaal Atlantikwall op film

3 november 20152 minute read

Wassenaar – Op 29 oktober is in het Museon in Den Haag de educatieve film De Atlantikwall, de Verborgen Grens in première gegaan. De film bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven. De kijker krijgt zo een authentiek beeld van het leven in de Nederlandse kuststreek gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Atlantikwall is een 6200 kilometer lange verdedigingslinie, gebouwd door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiermee wilden ze een geallieerde invasie vanuit zee voorkomen. De linie liep langs de kust van Noorwegen tot de grens met Spanje en bestond uit bunkers, batterijen met luchtafweergeschut, radarinstallaties, versperringen en (natuurlijke) hindernissen. Voor de aanleg van de Atlantikwall werden in Nederland honderdduizenden mensen geëvacueerd en duizenden huizen afgebroken. De film van vijftien minuten toont wat de linie betekende voor het leven van de mensen in de kuststreek tijdens de Duitse bezetting en de periode daarna. Tegelijkertijd toont de film de Atlantikwall vanuit het perspectief van Duitse militairen en Duitse propaganda. Dat zorgt voor confronterende, maar indrukwekkende inkijkjes.

Lespakket
De film maakt deel uit van het lespakket De Verborgen Grens voor de groepen 7 en 8 van basisscholen. De film is binnenkort ook te zien in bunkermusea en informatiecentra over de Atlantikwall.

Visie Atlantikwall
De kustprovincies en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben eerder het masterplan Kust en Erfgoed laten opstellen, met als doel het bijzondere karakter van de kust vanaf het begin in planontwikkelingen mee te nemen. Zo kan de verdedigingslinie bijvoorbeeld helpen de kust in de toekomst aantrekkelijk en economisch sterk te maken. Daarvoor gaan de provincies samen een visie maken op de Atlantikwall. De film De Atlantikwall, de Verborgen Grens is een eerste stap in dit proces.

Over de film
De film is zo opgezet dat voor elke kustprovincie een regionale versie gemaakt kan worden. In de eerste film zijn vooral de beelden van Zuid-Holland verwerkt. In 2016 worden de versies voor de andere kustprovincies en de gemeente Den Haag opgeleverd. De film is geproduceerd door Arthur Willemse van bureau Ars Longa dat zich onderscheidt met tentoonstellingen en multimedia producten. Geert-Jan Mellink en Gerard Nijssen tekenden voor de beeldresearch. De productie is tot stand gekomen op initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de gemeente Den Haag en de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland en Friesland.

{youtube}BGETZcomySM{/youtube}

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top