Skip to content

Romantisch pianorecital in Adegeest

9 november 20152 minute read

Wassenaar – Concertpianiste Polina Chernova speelde haar debuut op 8 november in woonzorgcentrum Adegeest een romantisch klassiek pianorecital. Voor de pauze vertolkte zij werken van Chopin en na de pauze Scriabin. Zij bewees een rijpe pianiste te zijn die voor de pauze van de werken van Chopin werkelijk muziek wist te maken.

De Nocturnes van Chopin lijken gemakkelijk, maar zijn o zo moeilijk. Chernova”s virtuositeit ligt in het meesterlijke gemak waarmee zij over de toetsen glijdt, in het enorme scala aan klankkleuren, de subtiele dynamiek, de verborgen middenstemmen en de ongedwongen stroom der noten. Dit is Chopin op zijn best.

Na de pauze klonk de muziek van Aleksandr Skrjabin. Die hoor je niet dagelijks in de concertzaal. Toch behoort de componist, die honderd jaar geleden overleed, nog tot het levend erfgoed van de klassieke muziek. De fakkel wordt onder meer brandende gehouden door jonge musici zoals Polina Chernova: een Russisch-Belgische pianiste die vele generaties later geboren werd. Het betreft een uiterst interessante muziekwerk met werken van de Russische laatromanticus. Chernova balanceerde op knappe wijze tussen de lyriek en monumentaliteit van Skrjabins muziek. Met name de Preludes. Niet zelden worden de Préludes en korte stukken als met een overdaad aan romantisch gewicht uitgevoerd, maar Chernova houdt het juist allemaal heel licht en transparant. En dat werkte!

Daarna werd Chernova volgens de traditie door Pieter Bos, de voormalige voorzitter van de clientenraad van Adegeest met bloemen beloond. Kinderszenen, Op.15
van R. Schumann, speelde Chernova ten slotte als toegift voor de toehoorders. Zo kwam er een einde aan dit aantrekkelijk zondagmiddagconcert in het inmiddels bekend geworden podium van Adegeest dat recht doet aan het adagium ‘geef Adegeest vleugels’. In het gastenboek staan vele positieve waaronder “wat een prachtige middag” En een verassing ook een aantal preludes te horen”wat een “Prima Keuze, We hebben genoten. Wat een geweldige pianiste”

Concert: pianorecital door Polina Chernova. Gehoord: 8/11/2015 Adegeest Voorschoten

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top