Skip to content

Expositie Cultureel Centrum Warenar

10 november 20152 minute read

Wassenaar – “Rond 1905 richtten een groep kunstenaars in Frankrijk een stroming op die bekend werd als het zogenaamde Fauvisme. Deze Fauvisten maakten in hun schilderijen gebruik van felle kleuren, heftige lijnvoering en onthielden zich van modellering door licht en schaduwwerking. Dit resulteerde in expressieve en sprekende werken. Hoewel het Fauvisme geen lang leven beschoren was, zien we invloeden van hun stijl terug latere stromingen.

In het werk van Joke Lassche kunnen we elementen van het Fauvisme herkennen. Met name in het gebruik van de rijke felle kleuren en het ontbreken van lichtwerking, kan men kenmerken van deze stroming herkennen.

Naast het Fauvisme zijn er ook andere stromingen te herkennen, zoals het Kubisme. Het kubisme, dat vooral bekend is geworden door schilders zoals Picasso en Cesanne, kent een aantal stromingen. Een van deze stromingen is het zogenaamde ‘Analytisch Kubisme’. Deze sub- stroming probeert vormen terug te brengen tot hun essentie, zoals bollen, kegels en kubussen. Wanneer we schilderijen zoals ‘Tulpen-Land’ bekijken, is de kubistische inslag moeilijk te missen.

De onderwerpen in de werken van Joke Lassche worden niet van te voren bedacht. Joke laat zich tijdens het schilderen vooral leiden door haar creativiteit en onderbewustzijn. De associatie met het onderwerp wordt dan ook meestal pas gelegd tijdens het schilderen of nadat het schilderij af is. Hierdoor laat het de toeschouwer toe een eigen idee te vormen over wat het onderwerp voorstelt. Elk schilderij daagt de toeschouwer als het ware uit om eigen associaties te vormen en zo tot een titel te komen. De werkelijke titel die de schilderes gegeven heeft aan het doek, is slechts haar eigen associatie.

Het werk vormt een rijke, gevarieerde collectie. Binnen deze collectie komen verschillende impressionistische – en expressionistische stromingen tot uiting in een unieke presentatie.

Expositie vitrine
In de vitrine zijn keramische kettingen van keramiste Eveline Zweedijk te zien.

Eveline Zweedijk maakt al vele jaren keramiek, met het accent op gebruikskeramiek. Het meeste werk van haar ontstaat op de draaischijf. Ook de glazuren maakt zij zelf. De laatste periode heeft zij zich ook toegelegd op het maken van sieraden van keramiek. Zij combineert unieke handgemaakte kralen met ander materiaal. Ook nieuw in haar collectie is het gebruik van zilverklei wat weer een geheel nieuwe dimensie oplevert. In deze tentoonstelling ligt het accent op de sieraden.

Belangstellenden hebben tot 15 december 2015 de mogelijkheid om deze expositie in Warenar te bezichtigen.

Tags

WarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top