Wassenaar – Burgemeester Jan Hoekema overhandigde op donderdag 26 november een Rijksmonumentschildje aan de Iraanse ambassadeur professor Alireza Jahangiri op landgoed De Wiltzangk, de residentie van de ambassadeur. Dit gebeurde tijdens een bijzondere bijeenkomst ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het landgoed. Het schildje wordt aangebracht aan de buitenzijde van de buitenplaats.
Burgemeester Hoekema benadrukte hoe de ambassades sinds de Tweede Wereldoorlog een belangrijk aandeel hebben gehad in het behoud van het Wassenaarse erfgoed. ‘Door de landhuizen en hun parkachtige tuinen in gebruik te nemen als residentie, zorgen de ambassades ervoor dat de huizen net zo prachtig blijven als ze ooit bedoeld waren. Zo helpen zij de geschiedenis en de verhalen levend te houden, die onlosmakelijk zijn verbonden met de identiteit van ons dorp.’
De Wiltzangk: exemplarisch voor het lot van buitenplaatsen en hun bewoners
De middag stond in het teken van de enerverende geschiedenis van het landgoed en zijn bewoners. Korneel Aschman (adviseur erfgoedbeleid), Pim Reinders (biograaf) en Judith Niessen (kunsthistorica en herkomstonderzoeker) verhaalden over de verkaveling van de Wassenaarse landgoederen aan het begin van de vorige eeuw, de bouw van Huize De Wiltzangk en de aanleg van de tuin door de bekende tuinarchitect Frederik Tersteeg. Ook het leven van de eerste twee bewoners, Frits Weise en Samuel van den Bergh, werd belicht. Bovendien kwam uitgebreid ter sprake hoe de Nazi’s in 1940 het landgoed onteigenden en in 1944 de complete inboedel nauwgezet inventariseerden en wegvoerden. Het is een geschiedenis die in Wassenaar niet op zichzelf staat, zo bleek uit alle verhalen van de genodigden, onder wie buurtbewoners en familieleden van de voormalige bewoners van het huis. Het verhaal van Wiltzangk staat symbool voor het lot dat diverse andere buitenplaatsen en hun bewoners ten deel is gevallen.