Skip to content

College en raadsleden bekijken werkzaamheden proefvlak Raadhuis de Paauw

7 december 20152 minute read

Wassenaar – Deze week namen de collegeleden en een aantal raadsleden een kijkje bij de werkzaamheden aan het proefvlak dat wordt aangebracht op de achterzijde van Raadhuis De Paauw. Door het doek op de steigers kan al een glimp van het proefvlak worden opgevangen. Naar verwachting is het proefvlak half december klaar en worden de steigers weggehaald.

Proefvlak visualiseert de restauratievisie
Het aanbrengen van dit proefvlak is onderdeel van de restauratie van De Paauw. De restauratievisie die hiervoor is opgesteld neemt 1858 als vertrekpunt voor de restauratie. Er is gekozen om een vrij groot proefvlak aan te brengen, zodat alle elementen die voorkomen in de gevel hierin kunnen worden meegenomen. Dit is nodig om de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de commissie WCE een gedegen advies te kunnen laten uitbrengen. “Het is nu al prachtig om te zien hoe de detaillering in de houten kozijnen weer zichtbaar is geworden door het verwijderen van alle oude verflagen. Er wordt gewerkt met bijzondere materialen als lijnolieverf, wat oorspronkelijk ook op het gebouw zat. Ook de ornamenten worden weer teruggebracht in hun oorspronkelijke staat. We moeten nog heel even geduld hebben om een indruk te krijgen van hoe de Paauw er in 1858 uit heeft gezien”, aldus wethouder Sabine Verschoor.

Wordt de hele Paauw zoals het proefvlak?
Of de hele Paauw wordt zoals het proefvlak laat zien, hangt af van verschillende factoren. Zo zal eerst de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de commissie WCE een advies uitbrengen. Aan de hand daarvan wordt berekend wat het zou kosten als we de hele buitenzijde zouden restaureren zoals dit bij het proefvlak is gebeurd. Dit wordt verwerkt in een voorstel dat naar verwachting in het 2e kwartaal van 2016 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top