Skip to content

Centrum Wassenaar brengt bezoekersstromen in kaart

17 december 20152 minute read

Wassenaar – Hoeveel bezoekers komen er in het centrumwinkelgebied van Wassenaar? En: hoeveel tijd brengen ze er door? Om hierachter te komen worden de komende drie jaar bezoekers van het centrum geteld. Op strategische locaties in de gemeente zijn telpunten ingericht die registreren hoeveel personen er in een bepaalde tijd aanwezig zijn en hoe bijvoorbeeld de zaterdagdrukte zich ontwikkelt.

Het meten van de bezoekersstromen levert de centrumondernemers waardevolle informatie op. Ondernemers, pandeigenaren en de gemeente Wassenaar werken samen in een taskforce om het Wassenaarse centrum te versterken en aantrekkelijker maken. De inspanningen van de taskforce zijn erop gericht om het aanbod en presentatie van het centrumgebied aantrekkelijk en interessant te houden. Zodat er meer bezoekers vaker komen en meer tijd doorbrengen in het centrum. De inspanningen die hiervoor worden verricht, hebben hun effect op het aantal bezoekers. Door te tellen kan dit effect nauwkeurig worden gemeten.

Locaties
De locaties waar wifi telpunten zijn opgehangen om de drukte 24 uur per dag te meten zijn in de Langstraat (3 telpunten), de Van Hogendorpstraat, de Luifelbaan, de Windlustweg, de ingang van Duinrell (2 telpunten) en het Stadhoudersplein. Deze telpunten bevatten sensoren die de wificodes van mobiele telefoons opvangen van mensen in de buurt. De sensor ‘leest’ en registreert deze unieke wificode. Behalve tellen kan het systeem ook de gang van een bezoeker nagaan. Als op verschillende telpunten dezelfde unieke code wordt gesignaleerd, is uit het systeem af te lezen dat deze persoon van het ene naar het andere punt is gegaan en hoeveel tijd hiertussen zit.

Wifitellen veel gebruikte methode
De taskforce Wassenaar heeft Citytraffic ingehuurd voor de uitvoering van het wifitellen. Vooraf is de afspraak gemaakt dat dit bedrijf de regels voor bescherming van privacy in acht neemt. Wifitellen is een veelgebruikte methode om bijvoorbeeld ook lengtes van files te meten. Het systeem registreert alleen aantallen. De overige gegevens worden versleuteld zodat ze niet naar een specifieke persoon kunnen leiden. Wie registratie via wifitellen niet op prijs stelt, kan zich afmelden via de website van Citytraffic: http://citytraffic.nl/site/page/privacy

Consumentenonderzoek
Behalve de tellingen van bezoekersaantallen is er in de afgelopen periode ook consumentenonderzoek uitgevoerd. Aan een grote groep bezoekers van het centrum van het centrum is gevraagd om hun mening te geven over het dorpscentrum van Wassenaar. De resultaten van deze enquête worden meegenomen in het eindrapport dat binnenkort verschijnt. Dat is het ook het moment dat de taskforce de actieplannen bekend maakt.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top