Skip to content

Drone filmt restanten van Dierenpark Wassenaar

9 februari 20162 minute read

Wassenaar – We plaatste het filmpje gisteren al op onze Facebook-pagina maar willen het filmpje niet onthouden aan de niet Facebook gebruikers. Ruim 30 jaar na de sluiting van het dierenpark ging filmmaker Ralph Denessen met zijn drone kijken wat er nog over is van het park.

De dierentuin werd in 1937 opgericht door de gefortuneerde auto-importeur Piet Louwman, en voortgezet door Jan Louwman. Piet Louwman had in zijn woning in Wassenaar ook al een collectie tropische vogels. De populatie van het park bestond in de beginjaren vooral uit vogels, olifanten en tijgers, maar werd al snel uitgebreid met een grote collectie mensapen, waaronder chimpansees en orang-oetans. Het dierenpark kon ook dieren overnemen van de Haagse Dierentuin die in 1943 werd gesloten. Uiteindelijk had het dierenpark wel 3500 dieren.

Sluiting
Door geldgebrek en financiële wanprestaties moest het park op 1 december 1985 zijn deuren sluiten. Eerder werd er vanuit het importbedrijf van de familie Louwman – die nog steeds eigenaar was van de dierentuin – nog geld in het park gepompt, maar het tekort was dusdanig opgelopen dat deze bedragen ook niet meer konden helpen. Veel dieren werden overgebracht naar andere dierenparken.

Na de sluiting kocht de familie Louwman het park terug en begon er het Wassenaar Wildlife Breeding Centre. Er werden bedreigde diersoorten gehouden, waaronder roofvogels. Er woonden ook nog enkele spinapen.

Toegangshek
Een overblijfsel van het dierenpark is het toegangshek. Het siersmeedwerk werd bij een sloper gekocht en was afkomstig van de oude Rotterdamse diergaarde. De rest van het Rotterdamse hek werd bij de nieuwe Louisehal gezet. Na de sluiting van Dierenpark Wassenaar stond het toegangshek nog jarenlang langs de straatweg. Toen het Louwman Museum werd gebouwd, werd het hek naar de ingang van het museum verplaatst.

{youtube}762n6aGATKI{/youtube}

Tags

Dierenpark WassenaarDroneWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top