Skip to content

VVD tegen windmolens vlak voor de kust

11 februari 20162 minute read

Wassenaar – In Wassenaar willen wij geen windmolens vlak voor onze kust maar pleiten we voor een groter windmolenpark verderop in zee. De nu geplande windmolens binnen de 10 mijlszone zullen voor een heel zichtbaar hekwerk van molens met altijd brandende rode lichtjes zorgen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat er grote economische effecten op het toerisme zullen zijn, dat kost een hoop banen. Reden waarom bijvoorbeeld Duitsland de windmolens op zee ver uit het zicht plaatst en in Engeland net een gepland windmolenpark niet doorgaat omdat men vreesde voor verlies van toerisme. Nederland is het enige land dat de hele kust horizon volzet met windturbines. Elders staan ze verder weg, uit het zicht.

Daarom pleiten wij als lokale VVD fractie samen met meerderheid van de gemeenteraad en andere kustgemeenten – van Den Haag tot Castricum – voor een andere locatie “IJmuiden ver”. Daar kan, helemaal uit het zicht van de kust, een groter windmolenpark geplaatst worden wat bovendien makkelijk uit te breiden is. Er is meer wind dus de opbrengst is hoger. Ook de visserij en beroepsvaart zullen daar blij mee zijn want ervaren zo minder overlast. En behoud van natuur en werkgelegenheid aan onze kust!

Waarom kiest het kabinet hier dan niet voor? Omdat het duurder is de energie kabel verder in zee te leggen. Maar gezien de doelstellingen van het rijk omtrent duurzame energie zullen de nu geplande windmolens vlak voor de kust niet voldoende opleveren en zal windmolenpark “IJmuiden ver” na 2023 toch aangelegd moeten worden. Daarom willen bestuurders en ondernemers van de kustgemeenten dat de rijksoverheid deze investering naar voren haalt en nu al doet zodat het hekwerk van molens en lichtjes aan de Hollandse kust niet nodig is.

Als u ook voorstander bent van duurzame energie maar graag het vrije uitzicht op zee wilt behouden kunt u uw stem laten horen. Door een zienswijze in te dienen (voor 10 maart) of tijdens de informatie avonden in te spreken. Op 17-2 om 19:00 uur in Hotel Atlantic Den Haag en op 18-2 om 19:00 uur Leeuwenhorst, Noordwijkerhout. Voor meer informatie: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/bureau-energieprojecten/windparken/woz-kavels-hollandse-kust-zuid-i/ii

Natuurmonumenten was onlangs heel succesvol met de handtekeningenactie tegen bebouwing van de kust, nu is het tijd op te komen voor het vrije uitzicht aan de kust!

Tags

VVDWassenaarWindmolens
Gerelateerde artikelen
Back To Top