Skip to content

Twee kunstenaars exposeren in Galerie in de Molen

15 februari 20163 minute read

Wassenaar – In de sfeervolle setting van de galerie in de Windlustmolen exposeren Egbert van der Does en Josée Bastiaenen hun werk van zaterdag 20 februari t/m zondag 20 maart. De abstracte schilderijen van Egbert van der Does vallen op door hun coloriet en lijnvoering die een geheel eigen signatuur verraden. Josée Bastiaenen beeldhouwt abstracte sculpturen van kristalglas waarbij zij de lijnen en lichtval van het kristal optimaal tot leven weet te brengen. Aanstaande zaterdag zal deze expositie feestelijk worden geopend door Peter Hodson, kunstverzamelaar, om 16.00 uur. Beide kunstenaars zijn ook zondagmiddag in de Galerie aanwezig.

Egbert van der Does werkt met olieverf op papier, vrij dun, omdat het lijnenspel- de penseelstreek op zich- voor hem zo belangrijk is. Het werk dat hij op deze expositie toont bestaat uit kleurrijke lijnen en abstracte patronen die tegen de achtergrond van het witte papier sterk uitkomen. Bij andere werken wint het coloriet en zien we meer organische vloeiend verlopende patronen uitwaaiend over het schilderij. “Al sinds de jaren ’70 schilder en teken ik. Als kunstenaar kun je alleen je eigen weg bewandelen, anders heeft het kunstenaarschap geen enkele zin. Maar hoe vind je je weg? Die vraag heb ik jaren niet goed kunnen beantwoorden”. Egbert hield op met schilderen en ging zich eind jaren ’90 toeleggen op het ontwerpen en maken van schoenen. Deze zijn in een tweetal musea te vinden en in tientallen publicaties wereldwijd. Sinds 2009 is hij weer terug in zijn schildersatelier. Hij heeft nu zijn eigen persoonlijke stijl weten te vinden. ” Voor mij is het belangrijkste aan het schilderij dat het eerlijkheid en zuiverheid uitstraalt. Uiteindelijk is een schilder in mijn optiek iemand die een bepaald oppervlak vult met verf, vorm en kleur. Hoe beter het schilderij hoe meer men ervan kan genieten. Ik schilder met heel veel aandacht. De schilderijen ontstaan snel, langzaam werken kan ik niet. Als ik eenmaal begin, ben ik niet meer te stoppen. De inspiratie leidt dan als vanzelf mijn hand en het penseel”. De mens in beweging vormt een inspiratiebron, Keith Haring en James Ensor zijn schilders waar van der Does affiniteit mee heeft.

Beeldhouwen in glas.
In haar atelier in Heusden zet Josée Bastiaenen zaag en beitel in ruwe blokken kristalglas afkomstig uit glashutten. Via een proces van hakken, slijpen, schuren en polijsten onttrekt zij haar sculpturen aan dit voor haar fascinerende materiaal. “Als ik een onbewerkt stuk kristalglas in handen krijg, heb ik al een indruk van de vorm die daarin besloten zit. Het is voor mij als kunstenaar een uitdaging om deze vorm zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen ”. Zij laat zich hierbij leiden door het samenspel van lijn en licht en vangt dit in abstracte vormen. Naast objecten in helder glas maakt zij ook sculpturen in gekleurd kristal. Deze sculpturale benadering heeft Josée meegenomen uit de leerschool van Felicitas Engels. Zij gaat op in de beleving van het creëren en put het vereiste vakmanschap uit haar ervaring met het bewerken van steen en edelmetaal. “’ To open up the material ‘ is haar bijzondere drijfveer.

Op vrijdag 4 maart is er weer kunstcafé, aanvang 20.00 uur. Egbert vertelt dan over zijn werk.
Voor meer info zie www.kunstgroepwassenaar.nl of bezoek de facebookpagina.

Tags

GalerieKunstgroepWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top