Skip to content

Meer burgerhulpverleners nodig in Regio Haaglanden

26 februari 20162 minute read

Wassenaar – Den Haag, 25 februari 2016 – Elk jaar krijgen 1000 inwoners in de regio Haaglanden een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Alleen snelle reanimatie kan levens redden. De gezamenlijke hulpverleners in de regio Haaglanden starten daarom samen met de Hartstichting een regionale campagne om meer burgerhulpverleners te werven die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. De regionale campagne is een initiatief van GGD Haaglanden, de Hartstichting, Veiligheidsregio Haaglanden, RAV Haaglanden en het Rode Kruis.

Het aantal burgerhulpverleners moet op een aantal plaatsen in de regio nog toenemen om overal binnen zes minuten te kunnen reanimeren. Hulpdiensten zijn vaak snel ter plaatse, maar zij kunnen niet overal in de regio binnen de eerste cruciale zes minuten aanwezig zijn om te starten met reanimatie. Burgerhulpverleners en buurtbewoners die kunnen reanimeren en zich hebben aangemeld bij oproepsysteem Hartveilig Wonen, kunnen dit vaak wel. Dit vergroot de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Op maandag 7 maart start een campagne specifiek in de regio Haaglanden om extra burgerhulpverleners te werven. De campagne richt zich met name op mensen die (beroepsmatig) al kunnen reanimeren.

Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand
Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan de gevolgen van een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting werkt aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. Zodoende kunnen slachtoffers van een hartstilstand in héél Nederland binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd worden. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. In totaal zijn er minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig (1% van de bevolking). Aanmelden kan via hartstichting.nl/reanimatie. De Hartstichting wil het doel van 170.000 burgerhulpverleners eind 2016 bereikt hebben.

Tags

HartstichtingHartstilstandWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top