Skip to content

Nu in de Wereldwinkel: Rijstnoedels bieden extra inkomen in Thailand

15 maart 20162 minute read

Wassenaar – Wereldwinkel Wassenaar heeft twee nieuwe aanwinsten op het schap: Rijstnoedels op basis van witte rijst en op basis van zilvervliesrijst. De noedels zijn op initiatief van Fair Trade Original van begin tot eind geproduceerd in Thailand. Dat betekent meer inkomen voor de rijstboeren én voor de werknemers in de noedelfabriek. Voor de consument betekent het een h’eerlijke basis voor een Oosterse maaltijd.

De nieuwe rijstnoedels dienen ook het gemak: ze zijn in twee à drie minuten klaar. Bovendien zijn ze van nature glutenvrij. En door hun stevige beet en neutrale smaak vormen ze een prima combinatie met de vele andere Aziatische smaakmakers die in de Wereldwinkel verkrijgbaar zijn.

Extra oogst
Door de aanhoudende droogte staat de Thaise overheid in veel rijstgebieden geen tweede oogst toe. Als het land eenvoudig te irrigeren is, bijvoorbeeld met water uit de rivier, kan hierop een uitzondering worden gemaakt. Een 30-tal leden van de fairtrade rijstcoöperatie NamOm heeft land dat grenst aan de rivier Chi. Zij verbouwen nu op verzoek van Fair Trade Original in de rustige periode de speciale rijstsoort die nodig is voor de rijstnoedels en ontvangen naast een eerlijke prijs ook de fairtrade ontwikkelingspremie. De premie wordt gebruikt voor projecten die de boeren zelf belangrijk vinden. In 2015 liep dit uiteen van de aanschaf van biologische mest tot de bouw van een schoolgebouw en het verbeteren van de weg.

Van rijst tot noedels
Het verwerkingsproces begint in de rijstmolen. Daar wordt de rijst eerst enkele maanden te drogen gelegd. Een deel gaat vervolgens de slijpmachine in om er als witte rijst weer uit te komen. Het andere deel behoudt zijn bruine vliesje. Vervolgens maakt een noedelfabriek er prachtige witte en zilvervlies rijstnoedels van.

Tags

FairWassenaarWereldwinkel
Gerelateerde artikelen
Back To Top