Wassenaar – Een kleurrijk verslag over het project Moo! Wassenaar ligt nu in boekvorm ter inzage in de Bibliotheek Wassenaar. Lid van het projectteam Wim van Beekum verraste bibliotheekmedewerkster Ingrid Strien met het bijzonder mooi ingebonden boek. Met dit boek willen de initiatiefnemers van het Pop-Up-Atelier een signaal afgeven aan iedereen die betrokken is bij de opvang van vluchtelingen. Particulier initiatief laat zich niet regulieren. Het moet worden aangemoedigd.
“Wachten is pijnlijk. Vergeten is pijnlijk. Niet weten wat te doen is slopend!” Met die zin begint initiatiefnemer Frans Senf het boek, waarin van het begin tot het eind in tekst en beeld wordt weergegeven hoe particulieren met weinig geld en een warm hart hun eigenweg kunnen inslaan. Zonder bemoeienissen van welke overheid dan ook. “We moeten de vluchtelingen in beweging houden. Wat met ze gaan doen. Dat is het beste medicijn om de slopende verveling de baas te kunnen zijn. Met hun warme huiskamer in het oude Beuk-complex aan de Langstraat, heeft de projectgroep de vluchtelingen kunnen omarmen en hen vele momenten van blijdschap kunnen bieden.
Kunstenares Fifi van Leent schrijft “Niets was gewichtig of dwingend, maar alles was daar aanwezig om de vluchtelingen de mogelijkheid te geven iets te doen”. In een gesprek met creatief-coach Annemarie Prins licht een van de vluchtelingen toe “Wij willen helemaal niets van de Nederlandse mensen, we willen gewoon schuilen en een glimlach. Glimlachen naar elkaar is het minste dat je kan doen, maar het grootste geschenk. De mensen in Wassenaar zijn gelukkig gul met hun glimlach!” Met die wijsheid op zak, kunnen de leden van de projectgroep Moo! Wassenaar weer nieuwe plannen maken voor een herhaling in het najaar.
Het verslagboek Moo! in Wording is digitaal beschikbaar voor alle deelnemende vluchtelingen en wordt volgende week aangeboden aan de staatssecretaris van vluchtelingenzaken Klaas Dijkhoff, aan het College van B&W Wassenaar en aan de COA.
BOEK: MOO! IN WORDING
Eind maart geeft de projectgroep een digitaal boekverslag uit. Alleen voor alle vrijwilligers en vluchtelingen, die dit kunnen delen met hun familie, waar ook ter wereld. In het boek wordt verslag gedaan hoe je met elkaar in 8 dagen tijd – zonder veel poespas -en met inzet van de vluchtelingen zelf – een project kunt opstarten. De kosten waren gering door de vele bijdragen uit de bevolking en het belangeloos beschikbaar stellen van de gebouwen door eigenaar Boris Bayer. “Het kostte wel veel energie: positieve energie wel te verstaan. Je wordt er helemaal blij van. En dat was ook de opzet.