Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar en het Wassenaarse huishoudboekje

9 mei 20162 minute read

Wassenaar – Het begint bij het college eindelijk door te dringen dat er echt wat moet gebeuren met ons financiële huishoudboekje. We zitten nu middenin de voorbereiding voor de begroting van 2017, vandaar dat het weer in de aandacht is.

Even nog een keer de feiten:

• De algemene vrije reserve neemt in vorig en dit jaar af met meer dan €20miljoen.
• Het banktegoed is in dezelfde periode ook met meer dan €20miljoen afgenomen.
• In de afgelopen 3 jaar zijn de inkomsten van de gemeente met €6miljoen per jaar afgenomen. Dit is veroorzaakt doordat het Rijk bijna €3miljoen minder afdraagt aan de Gemeente en doordat het banktegoed bijna geen rente meer oplevert. Ook €3miljoen.
• Ondanks de inkomstendaling zijn de uitgaven toegenomen.
• Het college wil een aantal projecten beginnen die nog vele miljoenen gaan kosten, zoals het fraai opknappen van het gemeentehuis.

Door het uithalen van allerlei trucs, en het niet voldoende inzichtelijk maken van de gemeentelijke boekhouding (hetgeen inmiddels op kritiek van de provincie is komen te staan), worden de problemen voor de buitenwereld verhuld.
Maar ze zijn er wel.
En wat dit college tot nu toe nog niet gedaan heeft, omdat dit natuurlijk niet leuk is om te doen, is de tering naar de nering zetten.

HartvoorWassenaar brengt dit vaak onder de Wassenaarders. We zullen dit blijven doen tot dat het op een goede manier is opgelost. Zelfs als we de enige partij zijn die dit onder de aandacht brengt. Ook al maakt dit ons niet erg geliefd bij de partijen die het college steunen (CDA, D66, PvdA, GL, PassievoorWassenaar).
HartvoorWassenaar is van mening dat onze gemeente een gezonde financiële huishouding moet hebben. Als je een gezonde financiële positie hebt, dan kun je vooral werken aan de verbetering van het dorp.
Maar zolang ieder jaar een kwart van onze reserve en ons banksaldo verdwijnt zullen we er heel luidruchtig over zijn. En vooral aandringen op verbetering.

HartvoorWassenaar vindt dat wij in een fantastisch dorp wonen. Wij moeten onze zelfstandigheid koesteren. Financiële onafhankelijkheid is een belangrijk fundament.
Bovendien vinden we dat in de lange historie van ons dorp, gedurende de 4 jaar dat een college zitting heeft, dat college de verantwoordelijkheid heeft om het door te geven aan het volgende college, maar dan in een verbeterde staat.
Dit college maakt de bankrekening op, zonder dat het aantoonbaar het dorp verbetert.

Henri Hendrickx, HartvoorWassenaar
Voor een dorp in balans.

Tags

HuishoudboekjeHVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top