Ga naar hoofdinhoud

4500 burgerhulpverleners aangemeld in regio Haaglanden

23 juni 20163 minute read

Wassenaar – Bewoners van de regio Haaglanden die slachtoffer zijn van een hartstilstand kunnen op extra hulp rekenen van geworven burgerhulpverleners. Dankzij de wervingscampagne van GGD Haaglanden, de Hartstichting, Veiligheidsregio Haaglanden, RAV Haaglanden en het Rode Kruis hebben in de regio Haaglanden de afgelopen drie maanden ruim 1000 buurtbewoners zich via Hartveilig Wonen aangemeld als burgerhulpverlener. Hiermee komt het aantal burgerhulpverleners in Haaglanden op 4500. Hiermee is de doelstelling van 4000 burgerhulpverleners ruimschoots behaald. De kans op overleving in deze regio na een hartstilstand is daarmee groter geworden.

Elk jaar krijgen 1000 inwoners in de regio Haaglanden een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie door burgerhulpverleners en de inzet van een AED binnen zes minuten biedt de grootste kans op overleving.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en Ton van Dijk, directeur van GGD Haaglanden zijn blij met het resultaat: “Naast de ambulancedienst zijn ook brandweer en politie uitgerust met een AED en opgeleid om te reanimeren. Met de burgerhulpverleners hebben we bij de start van een alarmering op drie niveaus deskundige inzet. Daarbij is de burgerhulpverlener vaak het snelst ter plaatse en kan al starten met de reanimatie, spoedig daarna krijgen zij versterking van de professionele hulpverleners. Dat is een mooie keten in het redden van levens. In de regio Haaglanden zijn nog meer burgerhulpverleners nodig. Daarom gaan we door met het werven van burgerhulpverleners en starten we vanaf half juni weer met de landelijke campagne om zo nog meer burgerhulpverleners te werven. Zo hopen we eind 2016 over zeker minimaal 5000 burgerhulpverleners in regio Haaglanden te beschikken”. Aanmelden kan via hartstichting.nl/reanimatie.

De regionale campagne is een initiatief van GGD Haaglanden, de Hartstichting, Veiligheidsregio Haaglanden, RAV Haaglanden en het Rode Kruis. De campagne is gestart op 7 maart jl. en richt zich vooral op inwoners die al (beroepsmatig) kunnen reanimeren. Inmiddels zijn meer dan 1000 nieuwe burgerhulpverleners in de regio Haaglanden aangemeld bij het oproepsysteem Hartveilig Wonen. Er zijn nog steeds meer burgerhulpverleners nodig om ervoor te zorgen dat iedereen binnen 6 minuten na een hartstilstand gereanimeerd kan worden.

Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan de gevolgen van een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting werkt aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. Zodoende kunnen slachtoffers van een hartstilstand in héél Nederland binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd worden. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. In totaal zijn er minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig (1% van de bevolking). Aanmelden kan via hartstichting.nl/reanimatie. De Hartstichting wil het doel van 170.000 burgerhulpverleners eind 2016 bereikt hebben.

Tags

BurgerhulpverlenersHartstichtingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top