Skip to content

HartvoorWassenaar: desastreuze ontwikkeling financiën

27 juni 20162 minute read

Wassenaar – OZB belasting fors omhoog. Voorstellen van het college van Burgemeester en Wethouders zojuist bekend gemaakt:

• In 2017 gaat de OZB (belasting op huizen) met 15% omhoog. Hiermee wordt de OZB belasting van Wassenaar verreweg de hoogste in Nederland
• De uitgaven gaan met 7-8% omhoog, ondanks dat de inkomsten niet of nauwelijks toenemen
• De renovatie van gemeentehuis “De Paauw” gaat € 10 miljoen of meer kosten en van de Warenar € 3 miljoen. Dit is ongeveer € 1200 per huishouden.
• De vrije algemene reserve van Wassenaar gaat richting nul, doordat het achterstallig onderhoud van panden van de gemeente zeer groot is en voor dit onderhoud reserves aangelegd moeten worden

Ondanks vele waarschuwingen van HartvoorWassenaar, te beginnen tijdens de begrotingsbesprekingen in 2014, blijft het college doorgaan met de jaarlijkse uitgaves fors te verhogen. En dat terwijl de inkomsten van de gemeente sterk teruglopen. Het structurele tekort bedraagt naar onze berekeningen in 2017 € 7 miljoen.

Het banksaldo van de gemeente was eind 2014 nog een ruime € 35 miljoen. Eind dit jaar zal het geslonken zijn tot net € 20 miljoen. En volgend jaar gaat er nog meer af.

Op enig moment kun je de gaten niet meer vullen met “de algemene reserve”. En dan moet je de bewoners aanspreken op de tekorten. Wij denken dat dit in 2018 gaat gebeuren. Tenzij het beleid echt wordt omgedraaid.

En dat betekent niets anders dan stevig bezuinigen door het takenpakket te verkleinen, echt grote efficiency slagen te maken (en niet die domme maatregel van het maken van een afspraak om je rijbewijs na meer dan een week op te halen), en op een aantal punten gewoon soberder te worden.

HartvoorWassenaar is daar niet bang voor. Het moet. Anders zullen we weer een enorme verhoging van de OZB belasting tegemoet zien.

Niet voor niets zeggen we: voor een dorp in balans

Henri Hendrickx, fractievoorzitter HartvoorWassenaar
Voor een dorp in balans

PS. In een eerder stuk hebben wij gemeld dat Voorschoten 2 wethouders heeft. Dit was oude informatie. Het blijken er 3 te zijn. Wij proberen ons onderzoek zo goed mogelijk te doen, maar we laten een heel enkele keer een steekje vallen. Onze excusese aan de lezers. We zullen nog beter opletten. De kern van het artikel was overigens dat het moeilijk goed besturen wordt wanneer je in Wassenaar in 4 jaar tijd 12 verschillende wethouders hebt gehad.

Tags

FinanciënHVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top