Ga naar hoofdinhoud

Nu ook leverbestraling in RCWEST

29 juli 20164 minute read

Wassenaar – Sinds kort kunnen uitzaaiingen in de lever worden bestraald met hoge dosis en hoge precisie (stereotactische radiotherapie) in Radiotherapiecentrum West (RCWEST), het bestralingscentrum van MCH-Bronovo. RCWEST is het eerste bestralingscentrum in de regio Den Haag/Leiden dat deze behandeling aanbiedt, met een nieuwe methode die niet belastend is voor patiënten.

Leveruitzaaiingen worden behandeld met operatie of RFA (Radio Frequente Ablatie, het wegbranden van tumorcellen), echter sommige uitzaaiingen komen daar niet voor in aanmerking vanwege hun ligging of omdat de conditie van de patiënt dat niet toelaat. Dan is bestraling met hoge dosis en hoge precisie (stereotactische radiotherapie) een gelijkwaardig alternatief. Tot nu toe gebeurde dat met het inbrengen van metalen markers – een belastende methode niet zonder risico’s (pijn, bloedingen). Of met gebruik van een oncomfortabele, strakke buikband waarbij de patiënt wordt gedwongen om oppervlakkig adem te halen.

RCWEST heeft als regionaal verwijscentrum sinds 2004 uitgebreide ervaring in het toepassen van stereotactische radiotherapie (ongeveer 300 patiënten per jaar). Nu is er een nieuwe, zeer patiëntvriendelijke methode ontwikkeld om leveruitzaaiingen tot hoge dosis te bestralen. Er wordt tijdens de stereotaxie gebruik gemaakt van gecontroleerde ademhaling. Bij deze techniek wordt de patiënt gevraagd meerdere malen de adem vast te houden. Hierdoor ligt de lever stil en kan op precies de juiste plek een hoge dosis geven worden met zo min mogelijk schade aan omliggend weefsel. Tijdens de bestraling wordt voor elke patiënt rekening gehouden met de variatie van de leverpositie tijdens het inhouden van de ademhaling en dus een bestraling op maat toegediend. MCH-Bronovo heeft vanaf 2008 ruime ervaring met het toepassen van de gecontroleerde ademhalingsmethode bij de behandeling van borstkanker om zo het hart te sparen. In onze handen is het duidelijk geworden dat 98% van de patiënten het gecontroleerd ademhalen kan volhouden.

Rob Dalmijn, patiënt van RCWEST: “Ongeveer vier jaar geleden werd bij mij een kwaadaardig gezwel in de dikke darm gevonden. De operatie waarbij deze kwaadaardigheid is verwijderd vond plaats in MCH-Bronovo en ik was zeer tevreden met het resultaat. Wel bleken er uitzaaiingen in de lever die ook maar beter weggehaald konden worden. Daarvoor zijn veel mogelijkheden; een operatie om stukken lever, met uitzaaiingen en al, door de chirurg te laten verwijderen, een behandeling met RFA om de uitzaaiingen weg te branden en als laatste de precisiebestraling uit veel hoeken waarbij de tumor, het gezwel in het centrum ligt. Na een genuanceerde, professionele voorlichting en eigen oriëntatie heb ik – als vijfde patiënt in MCH-Bronovo gekozen voor de stereotactische radiotherapeutische behandeling waarbij de lever zo min mogelijk beweegt gedurende de drie tot acht behandelingen. Hierbij moet je de adem 20 seconden inhouden. Daarom sluit men de neus met een moderne wasknijper en zachte kussentjes af en gaat de ademhaling via een buisje dat tussen de tanden zit. Een beetje als amateurduiker.

De instructie is perfect, er wordt droog geoefend en ontspannen op de rug liggend voel je niets van de behandeling. Comfort aan zee. Tijdens de bestraling zijn er in de behandelkamer geen medewerkers omdat straling ook voor hen een risico is, we worden echter gezien en gehoord in de regiekamer van waaruit er ook aanwijzingen komen. Kort en goed: makkelijk te doen, hartelijke ontvangst en in mijn geval een verbluffend resultaat.”

Radiotherapeut-oncoloog dr. Heleen Ceha: “Radiotherapiecentrum West (RCWEST) heeft veel ervaring met stereotactische radiotherapie en het toepassen van de active breathing controle techniek. Door het vasthouden van de adem wordt het te bestralen gebied in de lever op de juiste plek stil gelegd, waardoor wij een hoge dosis straling kunnen geven en we zo min mogelijk gezond weefsel beschadigen. Daardoor is een patiënt doorgaans al na drie poliklinische behandelingen, binnen een week, klaar met de behandeling. We gebruiken deze ademhalingsmethode al jarenlang bij linkszijdige borstkanker. Onze ervaring leert dat patiënten het gecontroleerd ademhalen niet als extra belasting ervaren. Ook hebben we centra in Canada en Duitsland bezocht, waar al met deze methode wordt gewerkt. Het is nu nog te vroeg om onze eigen resultaten te kunnen tonen, maar we volgen de vooruitgang van onze patiënten nauwgezet.”

Tags

BronovoLeverRCWEST
Gerelateerde artikelen
Back To Top