Skip to content

Samen kunst kijken in de Florence Kunst Werkplaats in Wassenaar

18 augustus 20163 minute read

Wassenaar – Florence organiseert samen met de Bibliotheek in Wassenaar in de maanden september en oktober de Florence Kunst Werkplaats. Mensen van 60 jaar en ouder kunnen hiermee in groepsverband naar kunst gaan kijken. De Florence Kunst Werkplaats laat de deelnemers details ontdekken en mogelijk het gevoel ervaren dat de schilder zelf had bij het maken van het kunstwerk.

De Florence Kunst Werkplaats vindt plaats op vrijdag 9, 16, 23 september en 7 en 14 oktober van 10.30 tot 12.00 uur plaats in de Bibliotheek van Wassenaar aan de Langstraat 40. Opgeven kan via liever-actief@florence.nl of via 070 – 41 31 000. Ervaring met kunst en kunst kijken is niet nodig. De prijs voor deze vijf bijeenkomsten is 25,- euro, inclusief een kopje koffie of thee. Betaling kan bij aanvang contant of via de pin.

Details bekijken
“We gaan met elkaar bespreken wat er allemaal te zien is in een schilderij”, vertelt Naomi Lamens over de Florence Kunst Werkplaats. “We hebben het over wat zien we, waar we dat aan zien en wat dat zegt.” Naomi die zelf kunstenares is en werkt als kunstdocent bij expertisecentrum Mariahoeve van Florence, weet als geen ander dat iemands oog vaak wordt getrokken door een specifiek detail. “Al die details die we zien, gaan we gezamenlijk bekijken en bespreken. Daarmee onderzoeken we de betekenis van het schilderij.”

Eigen gevoel
Naomi benadrukt dat iedereen zijn of haar eigen visie op een schilderij zal hebben. “Dat is logisch, want kunst is iets heel persoonlijks en iedereen heeft zijn eigen gevoel, herinneringen en mening. Elke visie is juist. Dat is juist zo mooi aan samen kunst kijken: je gaat het kunstwerk op verschillende manieren interpreteren. Aan het eind van de reeks heeft elke deelnemer onder de knie om op een andere manier naar kunst te kijken. Daarmee wordt een volgend museumbezoek een heel andere ervaring.” Alle deelnemers krijgen de bekeken kunstwerken, afgedrukt op goede kwaliteit papier in een map, mee naar huis. “Zo kan iedereen nog nagenieten of meedoen aan de volgende reeks van onze Florence Kunst Werkplaats. Het kan ook zijn dat we met elkaar besluiten een van de kunstwerken die we hebben bekeken, te gaan namaken.”

Actiever leven
De Florence Kunst Werkplaats maakt onderdeel uit van het activiteitenprogramma Actief van Florence dat specifiek is gericht op 60-plussers. Florence biedt bewust activiteiten voor ouderen aan, omdat een actiever leven bijdraagt aan een gezondere maatschappij. Bewezen internationaal onderzoek wijst uit dat een goed sociaal netwerk en het deelnemen aan activiteiten (fysiek en mentaal) een positief effect hebben op de gezondheid en het welbevinden. Bovendien brengen gezonde en gelukkigere ouderen minder zorgkosten met zich mee. Met een toekomst met meer ouderen en minder zorggelden is het extra belangrijk om preventief aan ieders geluk en gezondheid te werken.

Over Florence
Gezondheid en Zorg. Dat is waarvoor 4.000 medewerkers en ruim 1.900 vrijwilligers van Florence zich iedere dag inzetten. Zo’n 35.000 inwoners van Delft, Den Haag, Rijswijk, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar maken gebruik van de ondersteuning. De dienstverlening omvat onder meer thuiszorg, jeugdgezondheidszorg, verzorgingshuiszorg, verpleeghuiszorg, advisering en gemaksdiensten.

Tags

FlorenceKunstWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top