Skip to content

De 22ste Wassenaarse Zwemloop: na regen de zonneschijn

31 augustus 20164 minute read

Wassenaar – De organisatie van de Wassenaarse Zwemloop plant de wedstrijd altijd tegen het einde van de zomervakantie. Dan reken je toch nog op enigszins mooi zomers weer. Die hoop werd al gauw de kop ingedrukt toen die ochtend zware slagregens en windkracht 6 het strand teisterden terwijl het parcours moest worden opgebouwd. Het was zwaar afzien voor de zeer gemotiveerde vrijwilligers. Het plaatsen van de luchtboog van Run2Day werd achterwege gelaten vanwege veiligheid, dat was wel jammer. Kortom, herfstachtige taferelen, maar de voorspelling was dat in de namiddag de zon zich zou laten zien. Uiteindelijk was er geen moment de overweging om de wedstrijd te cancelen.

Rond 14:00 werd in goed overleg met de Wassenaarse Reddingsbrigade het definitieve zwemparcours bepaald, de zwemrichting gekozen en de veiligheid doorgesproken. Er werden twee boeien op ongeveer 500 meter van elkaar geplaatst om de zwemafstand te markeren. De bedoeling was om die afstand twee keer af te leggen en daar tussendoor terug hard te lopen over het strand. Er hadden zich 173 deelnemers aangemeld. Dat was een ongekend en onverwacht hoeveelheid deelnemers. Een aantal was niet komen opdagen vanwege het slechte weer, maar op de dag zelf was het ook nog mogelijk je in te schrijven. Rond 15:00 meldden de eerste deelnemers zich en langzamerhand vulde Paviljoen Sport zich met sporters. De één kwam in een stoer wetsuit gekleed, de ander in casual loopkleding. Dat typeert de Wassenaarse Zwemloop: voor iedereen bereikbaar, voor iedereen te doen. Of je doet het in je eentje (solo) dan wel met een medestrijder (duo). En dan was er ook nog de keuze tussen de hele of de halve afstand. De aanblik van zoveel deelnemers maakte toch wel wat los bij de organisatie. De dames bij de inschrijfbalie konden de stroom aan mensen nauwelijks aan en daarom werd de briefing een half uur uitgesteld.

Gezamenlijk deden Robert van de Velde en Peter Verdult de briefing. Voor Robert de laatste keer, voor Peter ietwat onwennig de eerste keer.

Voor de veiligheid moesten alle zwemmers zich verzamelen in het startvak zodat de telling kon plaatsvinden. Uiteindelijk om 16:15 lieten de zwemmers op de hele afstand zich voor de laatste keer door Robert wegschieten. De zon was terug, maar de wind nog steeds stram en strak waardoor de boeien helaas op drift raakten. Zelfs de geoefende zwemmers hadden het best wel zwaar en daarom besloot de organisatie het zwemonderdeel in tekorten, voor de veiligheid. Dit veroorzaakte enige verwarring bij de deelnemers, met name bij de lopers van de duo’s die niet allemaal gereed stonden. Ook de tijdsklok liet het plots afweten waardoor het opnemen van de zwemtijden in het water viel. Om 17:00 werden de zwemmers op de halve afstand door Peter weggeschoten. Ook een primeur.
Het onderdeel hardlopen verliep goed hoewel de verversingsposten op enig moment gebrek aan water hadden. Opmerkelijk: in de ochtend te veel (regen)water, in de middag te weinig (drink)water. Af en toe moesten de hardlopers wel de juiste richting worden gewezen door de vrijwilligers.
Rond 18:15 vond de prijsuitreiking plaats en werd elke winnaar op de foto gezet. De winnaar bij de dames op de hele afstand is geworden Jolien de Klein en bij de heren Ferdinand Oldeman. Beiden mochten de wisselbeker in ontvangst nemen.

De dag werd afgesloten met een gezellige barbecue met op de achtergrond muziek van de band ACE, de huisband van WZK Tri-Team. Tot slot werd afscheid genomen van de twee aanwezige ex-organisatoren Robert en Albert. Van de andere twee oudgedienden (Pieter Vlasveld en Peter van Iperen) zal later dit jaar afscheid worden genomen.
De nieuwbakken organisatie kijkt met trots en een tevreden gevoel terug op de dag. Mede dankzij de sponsoren, de Wassenaarse Reddingsbrigade en de vele vrijwilligers is het aardig gelukt om minimaal de kwaliteit van voorgaande edities van de Wassenaarse Zwemloop te consolideren. Wij hopen dat iedereen het naar haar/zijn zin heeft gehad en er een enerverende ervaring aan heeft overgehouden. Het was genieten en bovenal indrukwekkend om zoveel mensen te zien die met passie hun sport bedrijven.

Robert, Pieter, Albert en Peter bedankt voor al die jaren! Jullie hebben een geweldig evenement neergezet de afgelopen twee decennia en fantastisch werk geleverd. We zetten jullie werk in deze traditie voort en zien jullie graag terug als deelnemers.
Met sportieve groet en tot volgend jaar,
Bas, Tom, Joost en Peter

Tags

WassenaarWassenaarse Zwemloop
Gerelateerde artikelen
Back To Top