Skip to content

Filmclub draait op rolletjes

31 augustus 20162 minute read

Wassenaar – Aan vakanties doen ze niet bij de Filmclub Wassenaar. De wekelijkse voorstellingen gaan door in de zomermaanden en rond de kerst. Als de club in september vijf jaar bestaat, wordt dat dan ook gewoon gevierd met de 255e voorstelling op 15 september aanstaande.

Filmclub is een wat misleidende naam, want er zijn geen leden. Wel is er een handvol vrijwilligers dat de films regelt en de zaak draaiende houdt.

Het begon allemaal in de zomer van 2011. In de bibliotheek was een bioscoopzaal zaal én een Filmhuis dat zorgde voor voorstellingen. De toenmalige directeur van de bibliotheek, Rob Vellinga, wilde dit uitbreiden met voorstellingen in de donderdagmiddag. De bibliotheek plaatste een advertentie om vrijwilligers te porren voor deze nieuwe activiteit. De Filmclub was geboren.

Nu, vijf jaar later, weten elke donderdagmiddag enkele tientallen mensen de weg naar de filmzaal te vinden. Dit jaar zijn het er tot dusver om precies te zijn gemiddeld 37. De filmzaal telt 69 stoelen en is dus steeds goed gevuld.

De Filmclub lijkt nog het meest op een sociëteit. Op donderdagmiddag komen de filmliefhebbers binnendruppelen en velen maken dan al een praatje bij een kop koffie of thee. Na de voorstelling, die hooguit twee uur duurt en geen pauze heeft, gaat niet iedereen spoorslags naar huis. Bij de bar wordt dan nog gekeuveld over de film van die dag.

Het zijn niet de allernieuwste films die op donderdag worden vertoond. Ze zijn eerder gedraaid in de landelijke bioscopen. Dat vinden de vrijwilligers van de Filmclub geen bezwaar. Mede door recensies in de kranten hebben ze al een beeld voor ogen als ze een keuze maken uit het aanbod. Ze streven naar variatie, van drama tot komedie en thrillers.
Het programma wordt gepubliceerd in een nieuwsbrief, via de mail, die naar meer dan 500 mensen gaat. Mond op mond reclame doet de rest.

Voor een bezoek aan een film is geen lidmaatschap vereist, en zelfs geen reservering. Tegen betaling van 3,50 euro kan men de film bekijken en daar is de koffie/thee bij inbegrepen. Voor de echte cinefielen onder de bezoekers is er eens in de twee maanden een filmbespreking na afloop van de voorstelling.

Tags

FilmclubOBVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top