Skip to content

Locoburgemeester Zweerts de Jong schenkt monumentenschildje aan ambassadeur Peru

1 september 20162 minute read

Wassenaar – Inge Zweerts de Jong (locoburgemeester en portefeuillehouder cultureel erfgoed) heeft maandag 29 augustus een rijksmonumentenschildje geschonken aan de ambassadeur van Peru. De overhandiging vond plaats in aanloop naar Open Monumentendag op zaterdag 10 september. Op die dag stelt de ambassadeur, Zijne Excellentie de heer Carlos Herrera, voor de tweede maal op inschrijving zijn residentie open voor publiek.

Het comité Open Monumentendag, dat sinds kort in een stichting is ondergebracht, stelt elk jaar een aantrekkelijk programma samen voor deze landelijke dag van het cultureel erfgoed. Daarvoor doet het comité een oproep aan monumenteneigenaren om een keer per jaar hun deuren te open. Carlos Herrera, die sinds 2014 zijn ambassadeurspost in Den Haag bekleed, en zijn echtgenote Veronique Miclea, hebben opnieuw spontaan hun medewerking toegezegd. De ambassadeur geeft aan dat hij veel belangstelling heeft voor de cultuur van het land waar hij werkt. En daarmee ook voor het bijzondere huis waar hij woont, dat de status van rijksmonument heeft. Hij wil dit graag delen met anderen.

Schouwweg 106, Klein Haesebroek is rijksmonument
Schouwweg 106 is in 1910 gebouwd door het architectenbureau van Hoek & Wouters als woning met kantoor. De architecten gaven het pand de naam ‘Huize Klein Hasebroek’. Van hieruit werd de villawijk Oud Wassenaar en Groot Haesebroek begin 20ste eeuw ontwikkeld. Het landhuis is markant gelegen bij de entree van de villawijk, op de hoek van de Stoeplaan. Het traditionele huis is ontworpen met elementen van de Engelse landhuisstijl, die zo kenmerkend is voor Wassenaar. De belangstelling die het ambassadeursechtpaar heeft voor het Nederlandse erfgoed, heeft ertoe bijgedragen dat zij de afgelopen periode veel onderhoud hebben gepleegd aan het huis en de tuin. Dit gebeurde in samenspraak met de gemeente. Als blijk van waardering heeft Inge Zweerts de Jong hen nu het monumentenschildje overhandigd.

Programma
Tijdens Open Monumentendag kunnen belangstellenden monumenten bezoeken, die doorgaans meestal niet toegankelijk zijn. Al jaren zijn er vele trouwe deelnemers. Hun monumenten komen ook dit jaar weer op het programma voor, waaronder de Dorpskerk, de Goede Herderkerk, raadhuis De Paauw, de Kerkewoning en het Baljuwhuis. Nieuw dit jaar zijn Nijenstede (Schouwweg 107) en Huize Meyland (Backershagenlaan 19), die de gehele dag te bezoeken zijn. De residenties van Peru en Canada -ook een nieuwkomer -zijn alleen toegankelijk op basis van inschrijving met een rondleiding. Deze rondleidingen zijn inmiddels volgeboekt.

Voor het volledige programma van deze dag, zie: www.wassenaarsemonumenten.nl.

Tags

MonumentendagPeruWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top