Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar en omgekeerd inzamelen: Dom,dom,dom!!!

30 november 20163 minute read

Wassenaar – HartvoorWassenaar is voor een zo milieubewuste mogelijke verwerking van ons afval, maar heeft als enige partij in Wassenaar gestemd tegen de uitvoering van omgekeerd inzamelen. Wij waren en zijn zeer ongerust over wat het zou betekenen voor de Wassenaarder en we geloven niet in Avalex.

Wat gebeurt er met ons afval?
Op dit moment is het zo dat alles wat we in de grijze bak gooien, wordt verbrand. Met de warmte die dit oplevert worden elektriciteit en (stads-)verwarming geproduceerd. De gassen die bij het verbranden ontstaan worden gefilterd en belasten het milieu niet. En met wat overblijft (slakken) worden bijvoorbeeld straategels gemaakt. Dit is bijna te simpel om te geloven, maar het gebeurt echt zo (kijk maar eens op www.AVR.nl). Alles bij elkaar niets mis mee.

Nu heeft men vastgesteld, dat een deel van ons afval waarde heeft. Aluminium en plastic kunnen hergebruikt worden, en hebben meer waarde wanneer ze voor hergebruik gescheiden worden dan als ze verbrand worden. De hele gedachte achter omgekeerd inzamelen is om meer geld uit ons afval te halen. Vandaar ook “grip op grondstoffen”. Maar voor het milieu maakt het allemaal weinig uit. De meest efficiënte, klantvriendelijke (wij) en milieubewuste manier is om het scheiden in een vuilverwerkingsfabriek te doen. Maar Avalex wil of kan dit niet en laat het over aan de klant. Die mag dat doen.
Voor Wassenaarse begrippen: we zouden onze huisvuil-tarieven met ongeveer 4-5% kunnen verlagen door de waarde uit afval terug te geven aan de Wassenaarders.
Maar dat gebeurt niet.

En laten we de kosten per inwoner in 2016 in het gebied van Avalex eens met elkaar vergelijken:

  • Pijnacker-Nootdorp € 66
  • Midden-Delfland € 79
  • Delft € 84
  • Leidschendam-Voorburg € 103
  • Rijswijk € 114
  • Wassenaar € 136

Per inwoner! Wat is hier aan de hand? Waarom is het voor de Wassenaarder zo veel duurder? We hebben er nog geen verklaring voor gekregen.

Vervolgens wordt de dienstverlening sterk verminderd en neemt het ongemak toe. En nog steeds geen tariefsverlaging.

Als klap op de vuurpijl is onlangs bekend geworden dat Avalex in 2016 niet € 2,4 miljoen winst zal maken, maar op de 0-lijn zit. Omdat het met de opbrengsten en kosten uit de hand is gelopen.
En dit bedrijf (waar we deels eigenaar van zijn) moet een megaproject als omgekeerd inzamelen in goede banen leiden? Wij geloven er niet in.

Omdat de Wassenaarder het niet wil en omdat we niet geloven dat Avalex in staat is om het goed uit te voeren hebben we als enige fractie in de raad tegen gestemd.
We hebben ook een oplossing.
We hebben een motie ingediend waarin we het college opdragen om de uitvoering van omgekeerd inzamelen te stoppen.
En voorlopig door te gaan op de huidige manier.
En om te onderzoeken wat de alternatieven voor Avalex zijn. Zodat op een voor de Wassenaarder op een zo goedkoop en klantvriendelijk en milieubewust mogelijke manier ons huisafval wordt ingezameld en verwerkt.
We besteden het uit aan een commerciële en professionele afvalverwerker met een contract voor drie jaar. En na drie jaar nodigen we ze allemaal weer uit om te bieden op een nieuw contract voor drie jaar. Lang leve de concurrentie.
Avalex heeft geen concurrentie, en kan ons in rekening brengen wat ze wil. En faalt dan nog.

We zullen ons heer voor tot het maximum inzetten.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in balans

Tags

AfvalAvalexHVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top