Skip to content

Kunstgroep Wassenaar – Kunstcafé vrijdag 9 december

6 december 20162 minute read

Wassenaar – Vrijdag is er KUNSTCAFÉ in galerie in de Molen, aanvang 17.00 uur. De exposanten Greetje Sieders, Renée du Clou en Jan Wagner vertellen over hun werk, dat nu op de expositie te zien is. Tevens is er een optreden van William Fyne, singer-songwriter

William Fyne –alter ego van Willem van Ekeren – groeide op in Wassenaar en volgde vanaf jeugdige leeftijd klassiek pianoles. Hij werd in de jaren zeventig actief in popbandjes, werd in 1975 afgewezen voor het conservatorium en leidde daarna een sex-drugs-and-rock-‘n’-roll bestaan.

Begin tachtiger jaren kiest Theo van Gogh enkele van Willem’s pianostukken en songs uit voor zijn film ‘Een dagje naar het strand’. Ook nemen Theo en Willem onder het toeziend oog van Gied Jaspers de LP ‘Een verdeeld genoegen’ op. Hierop staan 13 gedichten van Theo die door Willem op muziek zijn gezet. Theo vertolkt de dertien “liederlijke liederen” en Willem begeleidt hem hierbij op de piano.

Wat later weer komt hij met zijn Bach-Bukowski werk. Het is een krankzinnige combinatie, in ieder geval op papier – het hemelse Wohltemperierte Klavier van Bach en de gedichten van de alcoholistische, zwartgallige Amerikaanse schrijver Charles Bukowski. Willem van Ekeren combineerde ze, en het resultaat is zonder meer verbluffend. Bach wordt jazz en Bukowski wordt in één klap onderdeel van de Beat Generation, door de parlando gezongen gedichten die door van Ekeren met zijn Tom Waits-achtige stem over de pianostukken van Bach zijn gelegd.

Tijdens zijn Bach-Bukowski jaren rijpen er nieuwe songs met gitaar die veelal lui achteroverliggend voor de buis ontstaan. Uiteindelijk blijven er dertien over die allemaal het William Fyne jasje passen.

William Fyne is vooral op zoek naar Middeleeuwse ruimte en stilte en geworteld in traditioneel popidioom. De kunst van het weglaten kan de luisteraar op het verkeerde been zetten maar dat mag de pret niet drukken. Enige melancholie is William Fyne niet vreemd maar het dansante wiegende houdt de luisteraar gelukkig in balans.

Hert belooft vrijdag 9 december een inspirerende ontspannen middag te worden in de Molen Iedereen is van harte welkom, toegang is vrij.
Voor meer informatie : www.kunstgroepwassenaar.nl

Tags

KunstcaféKunstgroepWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top