maandag 06 december 2021

K Kunst & cultuur

Tentoonstelling “Dichter bij het Schilderij”

Wassenaar - “Dichter bij het Schilderij” is een poëzie-project voor jongeren tot en met 25 jaar uit Nederland en België. Op de uitdaging om bij één van de elf geselecteerde schilderijen uit de gemeentelijke Wassenaarse kunstcollectie van de Nieuwe Haagse School een gedicht te maken, is massaal gereageerd. Het resultaat belooft een poëtische tentoonstelling en een bijzondere gedichtenbundel.

Op donderdag 28 januari, de dag van de poëzie, wordt om 17:00 uur de winnaar van de dichtwedstrijd bekend gemaakt. Op deze dag dragen de inzenders hun eigen gedicht voor, ondersteund door muziektheater Miyo.

Waar de één een schilderij raadselachtig of onbegrijpelijk vindt, kan de ander het als een “beleving” ervaren. Als een dichter zich dichter bij het schilderij bevindt, komt het beeld tot leven. Want wie dieper durft te kijken, ontdekt dat ieder kunstwerk een persoonlijk verhaal heeft. Geïnspireerd door de beleving, herkenning en emotie die het opwekt, weven de jonge dichters literaire zinnen bij het kunstwerk. Ieder met een eigen signatuur.

Graag nodigen we u uit om deze literaire juweeltjes te beleven. En ervaar de kunst als nooit te voren. De geselecteerde kunstwerken zijn van Theo Bitter, Louis Vorkink, Lies Was, Joop Kropff, Jan van Heel, Ferry Slebe, Ber Mengels, Ab Overdam en Lux Buurman.

Locatie tentoonstelling
Dichter bij het schilderij: 23 januari t/m 3 april 2016
Openingstijden: donderdag t/m zondag 12.00-16.00 uur
Adres: Raadhuislaan 22 | 2242 CP Wassenaar
Informatie: Helene van ‘t Hoen | 088 6549 208 | www.wassenaar.nl
Toegang is gratis

De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de juryleden Mieke van den Berg, Fred Sanders en Jan Doffegnies.

“Dichter bij het Schilderij” is een initiatief van Stichting Noenki en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Wassenaar, Stichting van Ommeren de Voogd, Talentum, De Wassenaarse Krant en Rooduijn Jansen.

De Paauw, dit voormalig zomerpaleis van Prins Frederik in Wassenaar is de gloedvolle locatie voor een breed cultureel aanbod. Makkelijk bereikbaar en open voor publiek van alle leeftijden biedt dit monument met z’n historische tuin het hele jaar een gevarieerd programma.