woensdag 23 juni 2021

E Events

Lezing van prof. dr. Peter Nissen 'Religie, geweld en tolerantie'

Wassenaar - Zaterdag 27 februari, aansluitend een gezamenlijke lunch met nagesprek. aanvang 10.30 uur, toegang 5 euro (plus vrijwillige bijdrage voor de lunch)

Religies kunnen geweld bevorderen, zoals recente ontwikkelingen laten zien, maar zij kunnen ook vrede stichten. Welke kant het opgaat ligt vooral in de handen van de beoefenaars van die religies. Prof. dr. Peter Nissen zal in deze lezing op beide aspecten ingaan. Aan de ene kant de geweldsrisico’s van religies en het gevaar daarbij van ‘framing’, dwingende beeldvorming, en aan de andere kant verschillende vormen van tolerantie.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid voor discussie, waarna een eenvoudige lunch zal worden geserveerd.

Peter Nissen is hoogleraar spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en van rooms-katholieke huize. Hij is echter een aantal jaren geleden lid geworden van de Remonstranten en heeft daar de predikantenopleiding gevolgd en per 1 september is hij part-time als predikant verbonden aan de Remonstrantse Gemeente Oosterbeek.
De lezing wordt georganiseerd door het Dispuut Pieter van Ommeren.

Stiltedag in de NPB onder leiding van Leonard de Mol van Otterloo Zaterdag 19 maart, van 10.30 tot ongeveer 15.30. Kosten 10 euro. Lunch zelf meebrengen.

Waar vind je tegenwoordig nog stilte?Aan het begin van de Stille Week willen we in de kerk van de NPB proberen stil te worden. In de dagelijkse veelheid van geluiden, indrukken, woorden en gedachten is het goed om stilte te zoeken, tot rust te komen, ons hoofd leeg te maken.

“Normaal gesproken hebben onze gedachten ons, in plaats van dat wij hen hebben”

Deze uitspraak van de Engelse fysicus David Bohm zal de leidraad zijn tijdens deze stiltedag, die onder leiding staat van Mindfullness-trainer Leonard de Mol van Otterloo.
Het programma duurt van 10.30 uur tot ongeveer 15.30 uur. Er is tijd voor meditatie, gesprek, muziek en gedichten. U kunt uw favoriete gedicht meenemen.
We gebruiken onze zelf meegebrachte lunch met elkaar. Iedereen is welkom.
U kunt zich voor deze dag opgeven tot uiterlijk 1 maart a.s. bij Eline Fockema Andreae, tel:070-3062470; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lange Kerkdam 46, Wassenaar, www.npbwassenaar.nl;