zaterdag 24 juli 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar en de Kater

Wassenaar - Het huidige college merkt dat na een avondje stevig doordrinken ‘s ochtends de spreekwoordelijke kater hoofdpijn geeft.

Na twee jaar met geld smijten is voor het eerst door het college uitgesproken dat de komende jaren financieel moeilijk worden.

Na halvering (meer dan €20miljoen) van zowel de algemene vrije reserve als het banksaldo in de afgelopen twee jaar (opgebouwd in tientallen jaren), is men er achter gekomen dat wanneer de jaarlijkse inkomsten dalen (met €5miljoen op een begroting van ruim €70miljoen), je toch echt iets aan de uitgaven moet doen.

Tegelijkertijd laat het college weten dat in 2015 de boeken zijn gesloten met een overschot van maar liefst €700.000.
Zoals gebruikelijk staat dit college met het goede nieuws graag op de voorpagina van de krant. Het minder goede nieuws wordt zorgvuldig weggehouden.
Zo ook hier.

Hoe kan het, dat je een overschot van vele honderdduizenden Euro’s laat zien over 2015, terwijl het banksaldo en de algemene vrije reserve, in hetzelfde jaar, beiden met meer dan €10miljoen verminderen (In 2016 weer).

De truc is eenvoudig. Dit college betaalt een groot gedeelte van de normale jaarlijkse kosten (zoals onderhoud) niet meer uit de begroting. Dus wanneer de inkomsten dalen, dan begroot je de kosten gewoon minder. Dan kun je een mooi positief saldo laten zien. Maar het normale onderhoud moet wel worden uitgevoerd. En die worden dan betaald vanuit de spaarpot.

Met als gevolg dat reserves en banksaldo toch met €10miljoen afnemen.
Dit kun je in de Wassenaars 4 jaar volhouden. Dan is de in een lange periode opgebouwde spaarpot leeg (eind 2018). Maar daarna blijven we wel zitten met een jaarlijks tekort van vele miljoenen. En de gevolgen daarvan zijn niet te overzien.
Deze kant van het verhaal laat het college niet horen. Want niemand in Wassenaar merkt op dit moment iets van het leeglopen van de bankrekening. En waarom zou je het dan vertellen.

We zitten nu midden in de voorbereidingen voor de begroting 2017. HartvoorWassenaar blijft zich richten op het ombuigen van de kosten. Met als doel een veilig en duurzaam financieel huishoudboekje. Zonder dat we de belasting voor Wassenaarders hoeven te verhogen.
We roepen het college en de coalitie (CDA,D66,GL,PvdA,PassievoorWassenaar) op nu haar verantwoordelijkheid te nemen en stevige stappen te zetten op weg naar gezondmaking van de Wassenaarse financiële huishouding.
Dat is even de belangrijkste doelstelling.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in balans