dinsdag 11 mei 2021

S Sport

Traditionele Rijnlandse schoolsportdag met feestelijk tintje

Wassenaar - Zoals ieder jaar organiseert de sectie bewegingsonderwijs ook dit jaar, het jaar waarin het Rijnlands Lyceum haar 80e verjaardag viert, weer samen met de leerlingen van 4 havo de jaarlijkse schoolsportdag. Deze sportdag, vrijdag 23 september a.s. bij Graaf Willem VAC, staat ook nu in het teken van 'Local Heroes'. De sportteams zullen zoveel mogelijk geld proberen in te zamelen, zodat kinderen in bijvoorbeeld Ethiopië en Kenia hun dromen kunnen waarmaken. Het team dat het meeste geld ophaalt, mag naar een wedstrijd van ADO Den Haag onder begeleiding van de sectie bewegingsonderwijs. Uiteraard zullen alle Rijnlanders op sportief gebied hun beste beentje voor zetten, want sporten is niet alleen gezond, het is ook leuk!

Goede doelen van Local Heroes
De Local Heroes-doelen – kleine projecten in Afrika ondersteunen die gericht zijn op het bevorderen van onderwijs, volksgezondheid en een gezond leefpatroon – passen goed bij de sportdag van het Rijnlands. De stichting, opgericht in 2001 door Jaap de Hoop Scheffer, Jos Hermens en Ronald Migo, zet Afrikaanse topsporters zoals Haile Gebreselassie (voormalig Olympisch kampioen, wereldrecordhouder) in om zoveel mogelijk Afrikanen te bereiken. Haile Gebreselassie is een goed voorbeeld voor velen: opgeklommen van boerenzoon op het platteland van Ethiopië tot topatleet én succesvol zakenman.

'Don't give people fish, but teach them how to fish'
...het advies van Haile Gebrselassie, ambassadeur Local Heroes.

Waarom zet Local Heroes juist 'lokale' topsporters in? Afrikaanse topsporters zijn zo gezond als een vis. Echter, in de landen waar deze atleten vandaan komen, geldt dat niet voor iedereen. Door ‘lokale helden’ in te zetten, wordt er meer bereikt.
Van het geld dat o.a. het Rijnlands Lyceum inzamelt, kan Local Heroes in Afrika een klaslokaal bouwen, kinderen onderwijs bieden en/of een gezondheidskliniek steunen.

Running Rijnlanders
Op vrijdag 23 september wordt om 9.00 uur 's ochtends op het schoolplein van het Rijnlands het startsein voor de sportdag gegeven. Rijnlandse hardlopers zullen vanaf de Backershagenlaan naar Graaf Willem rennen, aldaar zullen ze onthaald worden door mevrouw De Hoop Scheffer (namens Local Heroes) en alle overige leerlingen en docenten van het Rijnlands. Na de overhandiging van de cheque, start de rest van het sportprogramma dat tot 14.00 uur duurt.

Sportdag met feestelijk tintje: 80 jaar RLW
Deze school(sport)dag staat dit jaar niet alleen in het teken van sport en het goede doel, want de school viert die dag, na afloop van de sportdag, samen met alle leerlingen het 80-jarig bestaan. Wat voor feestelijkheden de leerlingen precies te wachten staan, blijft nog even geheim. Een tipje van de sluier kan wel al opgelicht worden: de DJ's van SLAM FM zijn al geregeld.....