donderdag 06 augustus 2020

K Kunst & cultuur

Concertpianiste Ursula Dütschler en Frank Wakelkamp verzorgen middagconcert

Wassenaar - Zondag 9 oktober om 14.30 uur (zaal open vanaf 14.00 uur) verzorgen de concertpianiste Ursula Dütschler en Frank Wakelkamp een klassiek concert tijdens een middagconcert in Florence woonzorgcentrum Adegeest, Bachlaan 21, 2252NB, Voorschoten. Zij zullen werken van Beethoven en Mozart spelen. Het concert valt binnen de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ en is voor iedereen toegankelijk. De toegangsprijs bedraagt 10 euro.

Ursula Dütschler is afkomstig uit Zwitserland. Zij studeerde klavecimbel bij Jörg Ewald Dähler in Bern en bij Kenneth Gilbert in Salzburg. Later volgde en studie op de fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten. Zij won prijzen op internationale concoursen zoals die in Parijs (1989, voor klavecimbel) en in Boston (1991, voor pianoforte).
Zowel op klavecimbel als ook op fortepiano treedt Ursula Dütschler regelmatig op als soliste en in diverse kamermuziek combinaties.

Bij het label Claves nam ze naast vele kamermuzikale uitvoeringen vier solo CD's op met klavecimbel met werken van Scarlatti, Byrd, Balbastre en Bach. Tevens maakt zij deel uit van het collectief met Malcolm Bilson dat de complete Beethoven sonates opnam op pianoforte. Verder zijn bij Brilliant Classics 2 CD's verschenen met sonates van Haydn en de complete werken voor piano vierhandig en twee piano's van Mozart met Bart van Oort.

Frank Wakelkamp studeerde "moderne" cello aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les had van Dmitri Ferschtman en Maarten Mostert. Masterclasses volgde hij bij Frans Brüggen, Heinrich Schiff en Christophe Coin. Bij Viola de Hoog studeerde hij af als Uitvoerend Musicus barokcello. Als orkestmusicus werkte hij met Anima Eterna, Concerto d'Amsterdam, Currende, Les Musiciens du Louvre, Al Ayre Español. Dirigenten waren Jos van Immerseel, Eduardo Lopez Banzo, Erik van Nevel, Ton Koopman, Klaas Stok. Met het Holland Boys Choir nam hij de onder andere 200 religieuze cantates van J.S. Bach op als continuo-cellist en als bespeler van de violoncello piccolo. Hierna nam hij een solo-cd op met cellosonates van de Amsterdamse barokcomponistJacob Klein, die is uitgebracht bij Muziekgroep Nederland (CV 125). Hiervoor verrichte hij ook musicologisch onderzoek naar de voorheen onbekende Klein. In 2011 bracht hij met het ensemble Frank & Friends zijn tweede solo-cd uit met alle 9 cellosonates van Vivaldi. In 2014 volgde een derde cd met een in 2009 ontdekt nieuw opusnummer met cellosonates van Klein, eveneens met Frank & Friends.

Kamermuziek speelt Frank Wakelkamp met The Great Charm, cello- en gambakwartetGut Feelings en diverse ad hoc formaties, maar hij treedt ook op als solist. Met Trio Eroica won hij in 1996 het concours Musica Antiqua in Brugge met bijzondere lof van de Jury en de Radioprijs van BRTN 3. In juni 2002 debuteerde hij, na een half jaar zelfstudie, op de viola da gamba en in 2003 soleerde hij voor het eerst in de Mattheüspassie van Bach. Sindsdien is hij een veelgevraagd gambasolist.

In 2005 startte hij met de eerste Urtext- en facsimileuitgave van de cellosonates van Boccherini en Klein op editionwakelkamp.com. In 2007 gaf hij een lezing en een masterclass aan het Utrechts Conservatorium over musicologisch onderzoek en de cellosonates van Jacob Klein; in 2009 en 2010 gaf hij minors barokcello aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Tegenwoordig geeft hij in Bergen op Zoom les aan het CKB.

Programma
Ludwig van Beethoven (1770-1827):
Sonate voor piano en cello opus 5 nr. 1 in F (1796), opgedragen aan Koning Friedrich Wilhelm II van Pruisen.
- Adagio sostenuto
- Allegro
- Rondo Allegro vivace
Thema en 7 Variaties over de aria "Bei Männern welche Liebe fühlen" uit Mozarts "Die Zauberflöte" WoO 46 (1801?), opgedragen aan Graaf Georg von Browne
- Andante
- pauze -
eerste deel uit Mondscheinsonate, opus 27 nr. 2 (1802), opgedragen aan Gravin Giulietta Guicciardi.
- Adagio sostenuto

Sonate voor piano en cello opus 5 nr. 2 in g (1796), opgedragen aan Koning Friedrich Wilhelm II van Pruisen.
- Adagio sostenuto e espressivo
- Allegro molto più tosto presto
- Rondo Allegro

Frank Wakelkamp, cello
Ursula Dütschler, fortepiano.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief