zondag 09 augustus 2020

A Algemeen

AED voor de Wassenaarders

Wassenaar - Een hartstilstand herkennen, reanimeren en een AED (externe automatische defibrillator ) bedienen. Dit zijn zaken die van levensbelang zijn als iedere seconde telt.
In Nederland zijn reeds veel AED's bij bedrijven en instellingen aanwezig, zo ook in Wassenaar. Helaas is niet één van deze apparaten in onze gemeente 24 uur per dag bereikbaar. Als iemand bijvoorbeeld een hartstilstand krijgt in de Langstraat na sluitingstijd van de winkels, is er geen toegang tot een AED. Het slachtoffer is dan de dupe.

De afdeling Wassenaar van het Rode Kruis en de gemeente Wassenaar gaan hier gezamenlijk verandering in brengen. Met behulp van sponsoren en diverse acties heeft de afdeling de afgelopen periode geld ingezameld om 45 AED 's aan te schaffen en in zogenaamde “huftervrije" kastjes aan nader te bepalen panden te bevestigen. De gemeente Wassenaar subsidieert deze verwarmde, waterdichte en met een code te openen kastjes, inclusief de montage.

Met deze 45 AED's, zodanig verspreid in Wassenaar dat overal in Wassenaar binnen 6 minuten zo'n levensreddend apparaat aanwezig is, wil het Rode Kruis Wassenaar ons dorp Hart Veilig maken.

Naast de aanschaf van de AED's, is de vaardigheid van het reanimeren uiteraard net zo belangrijk.
Na een cursus reanimatie (een avond van 2,5 uur) kan de cursist zich aanmelden als burgerhulpverlener.

Hoe werkt het in de praktijk?
Per AED hebben we minimaal 10 burgerhulpverleners nodig binnen de 6 minuten zone.
In geval van hartfalen bij een slachtoffer belt een aanwezige 112 . Vervolgens ontvangen de burgerhulp-verleners in de betreffende 6 minuten zone een SMS van de 112-centrale en wordt hen gevraagd of ze in de gelegenheid zijn te helpen. Van de eerste twee die positief reageren gaat er één naar het slachtoffer om te reanimeren en de ander haalt de AED. De overige burgerhulpverleners ontvangen een SMS dat er hulp onderweg is en geen verdere actie nodig is. Omdat met elke minuut de levenskans met 10% vermindert, is het belangrijk dat de AED binnen 6 minuten is aangesloten en geactiveerd wordt. Dus elke seconde telt!

Uitgangspunt voor het plaatsen van een AED is voldoende Burgerhulpverleners in de 6 minuten zone. Dus geef je op voor een reanimatie cursus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je daarnaast ook zin en tijd om te helpen met de coördinatie van de reanimatie trainingen laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ten name van Coop Paardekooper .

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief