donderdag 21 oktober 2021

K Kunst & cultuur

11 december het Amsterdam Wind Quintet in Adegeest

Wassenaar - Zondag 11 december om 14.30 uur (zaal open vanaf 14.00 uur) verzorgt het Amsterdam Wind Quintet een kerstconcert tijdens een middagconcert in Florence woonzorgcentrum Adegeest, Bachlaan 21, 2252NB, Voorschoten. Zij zullen werken van Händel, Bach, Brooks-Davies, Tsjaikovski en Holcombe spelen. Het concert valt binnen de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ en is voor iedereen toegankelijk. De toegangsprijs bedraagt 10 euro.

BIOGRAFIE AMSTERDAM WIND QUINTET
Het Amsterdam Wind Quintet (Tim Wintersohl - fluit, Marije Clemens - hobo, Hanka Clout-klarinet, Ellen Bayens - hoorn en Marijke Zijlstra - fagot) is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten door heel Nederland maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten in de geschiedenis van het Amsterdam Wind Quintet waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en diverse live optredens voor o.a. het Radio 1 programma Vroege Vogels, Radio 4, Radio West en L1 Radio Limburg. In 2013 heeft het Amsterdam Wind Quintet een CD opgenomen voor het Duitse label Concustic met de titel 'Leise hör' ich Blüten fallen' met muziek van Ibert, Ravel, de Wit en Domenech. In 2014 tourde het ensemble door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing en het Chongqing Guotai Arts Center.
In 2016 maakte het Amsterdam Wind Quintet in het kader van zijn10-jarig jubileum een concerttournee door Polen.

De blazers richten zich op mensen met belangstelling voor klassieke muziek en spelen niet alleen in concertzalen en theaters, maar waren in het verleden ook op onverwachte locaties te horen, zoals b.v. op de boot Rainbow Warrior van Greenpeace, tijdens een podiumdiscussie tussen Harry Mulisch en Robbert Dijkgraaf en tijdens de uitreiking van de Christiaan Huygens Prijs. Het ensemble speelde op Nyenrode Business Universiteit tijdens de opening van het academisch jaar.

Naast het spelen van het concert repertoire voor blaaskwintet gaat het ensemble graag projecten aan met andere kunstdisciplines. Zo kwam het ook tot een samenwerking met o.a. dichter Erik Menkveld, acteur Roelant Radier, stand-up comedian Fred Zuiderwijk, bariton Marcel van Dieren, mezzosopraan Talitha van der Spek en bastrombonist Michael Eversden. Het ensemble hecht veel waarde aan het uitvoeren van Nederlandse en hedendaagse muziek. In dit kader speelden de vijf blazers o.a. wereldpremières van Henry Kelder, Johan de Wit, Joke van Dal en James Kazik.