woensdag 24 juli 2019

N Nieuws

'Helene Kröller-Müller and the breakthrough of Modern Art’ door Eva Rovers

Wassenaar - Een oude, metalen kist gevuld met 3400 brieven was de aanleiding voor de zoektocht naar het ware verhaal achter 's werelds grootste Van Gogh-verzamelaar: Helene Kröller-Müller. In deze januari-lezing van DFAS onthult biograaf Eva Rovers hoe het Helene Kröller-Müller toch lukte, ondanks persoonlijke tragedies en een slinkende fortuin, om met succes een van de eerste musea voor moderne kunst in Europa te openen.

In 1911, toen zij een gevaarlijke operatie overleefde, besloot Helene om de rest van haar leven te wijden aan de oprichting van een 'monument van cultuur’ in de vorm van een museum voor moderne kunst. De kern van haar collectie bestond uit het werk van de toen nog onbekende schilder Vincent van Gogh, die ze herkende als een visionair die de loop van de geschiedenis zou veranderen.

Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld, Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD, het verzameld leven van Boudewijn Büch.

De eeuwigheid verzameld over kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller werd in 2012 bekroond met de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de beste biografie in het Nederlandse taalgebied.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar op dinsdag 10 januari 2017, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. Website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

DFAS (Decorative & Fine Arts Society) is een onderdeel van het Britse NADFAS (National Association Decorative & Fine Arts Society). Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. NADFAS heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief