Ga naar hoofdinhoud

Wassenaarse bierbrouwer valt wederom in de prijzen

17 januari 20172 minute read

Wassenaar – De kleinschalige bierbrouwerij Crooked Spider uit Wassenaar heeft op 15 januari jl. alweer een 1e prijs in de wacht gesleept. Nadat de bieren California Gold en Blonde d’été in respectievelijk 2015 en 2016 waren uitgekozen tot het beste zomerbier van Zuid-Holland, is nu de zwaardere telg, R.I.B.A.C.S., bovenaan geëindigd in de verkiezing tot het beste winterbier.

Eenmaal per jaar, tussen kerst en oud & nieuw, wordt in het Wassenaarse schuurtje aan de Jagerslaan een zeer zwaar, zeer donker bier gebrouwen. Dit bier, van het type Russian Imperial Stout, wordt vergist en gelagerd in gebruikte houten vaten, ook wel “barrel-aging” genoemd. Een proces waarbij de smaak van het hout, en de drank die daarvoor in het vat heeft gezeten, zich naar het bier verplaatsen. Voor de versie van 2015 is door brouwer Niels Beekhuizen gebruik gemaakt van een eikenhouten vat en een gebruikt bourbon vat. Dit laatste bier is, van de 130 bieren die te proeven waren tijdens het Winterbierfestival in Gouda, door de aanwezigen als “meest gewaardeerd” beoordeeld.

De Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout is slechts in kleine oplages beschikbaar. Uit het bourbon vat kwamen in totaal 450 flessen, welke binnen een week waren uitverkocht aan bierspeciaalwinkels door het hele land.

Of de versie van 2016 óók zo’n succes wordt kan de brouwer nog niet zeggen. “Het vat wordt pas in juni weer geopend”
De overige bieren van Crooked Spider zijn in de regio volop te verkrijgen.

Tags

BierCrooked SpiderWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top