Skip to content

Interview in Het Veerhuis over autisme

23 januari 20172 minute read

Wassenaar – Zaterdag was er een interessante gast in de voorhal van de Messiaskerk bij de bekende interview-bijeenkomst “Het Veerhuis”. Onze dorpsgenote emeritus hoogleraar Ina van Berckelaer, internationaal deskundige op het gebied van wat in de volksmond autisme heet, trok ruime belangstelling. Dit onderwerp leeft bij velen.

Dertig jaar geleden was autisme niet zo bekend, deskundige hulp was nauwelijks aanwezig: voor ouders een lastige situatie. Die hulp is er tegenwoordig wel maar zeker niet overal. Eerst moet er een duidelijk etiketje zijn om die hulp te krijgen. Maar bij baby’s moet je zo’n diagnose nog niet stellen. Voor ouders kan dat zeer verontrustend en onnodig zijn. Gelukkig is er langzaam een verandering ten goede merkbaar. Het kind moet eerst in zijn ontwikkeling gevolgd worden. Vanaf een jaar of vier kan een storing “in het autistisch spectrum” wel vastgesteld worden.

We weten eigenlijk niet precies wat autisme is. Het heeft te maken met de moeilijke omgang met anderen. Met het aangaan van relaties en het gebrek aan sociaal instinct. Voor 60 procent is het erfelijk bepaald maar van die andere 40 procent weten we niet hoe het komt. Het bieden van structuur in het dagelijkse leven is onontbeerlijk. Klassikaal onderwijs is beter dan een vrijere omgeving waar samenwerking en eigen initiatief gevraagd worden. Nu de jeugdzorg naar de Gemeente is overgeheveld dreigt de lokale kennis achter te blijven: een keukentafelgesprek lost het niet op. Je hebt een ervaren team nodig om te bepalen welke hulp nodig is. Het is te hopen dat dit besef er nu gaat komen.

Tags

AutismeHet VeerhuisWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top