q Gold of the Gods and the search for El Dorado - Wassenaarders.nl Skip to content

Gold of the Gods and the search for El Dorado

31 januari 20172 minute read

Wassenaar – Wassenaar, Warenar: dinsdag 14 februari 2017 om 20.00: ‘Gold of the Gods and the search for El Dorado’, door Chloë Sayer. Goud in Zuid-Amerika had een spirituele betekenis. Ze vonden dat de glans van het edelmetaal werd opgeroepen door de zon – de gouden schijf die de aarde voedt. In Peru en Colombia maakten goudsmeden een aantal van de meest spectaculaire gouden schatten van de oude wereld. Gegoten en gehamerd, werd dit goud omgevormd tot prachtige offerandes voor graven en tempels. Europeanen daarentegen, zagen goud vooral als een waardevolle grondstof – het ultieme symbool van rijkdom. Dit was de reden waarom Europeanen tientallen jaren lang tevergeefs zochten naar het legendarische El Dorado waar het goud voor het opscheppen zou liggen. Hoewel veel van de gouden kunstschatten zijn omgesmolten, zijn er ook nog prachtige kunstwerken bewaard in de bijvoorbeeld musea van Peru en Colombia. Chloë Sayer zal een aantal hiervan in haar lezing tonen en bespreken.

Chloë Sayer is een onafhankelijke deskundige en curator, gespecialiseerd in Mexicaanse kunst en cultuur. Ze is gevestigd in Londen en is een Fellow van de Royal Anthropological Institute van Groot-Brittannië. Ze geeft veel lezingen, leidt culturele reizen naar Mexico, en heeft etnografische collecties in Mexico en Belize samengesteld voor het British Museum. Sayer heeft ook meegewerkt aan diverse tv-documentaires zoals: Guitarra, over de geschiedenis van de gitaar en ‘Full Circle’ met Michael Palin.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. Website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

DFAS (Decorative & Fine Arts Society) is een onderdeel van het Britse NADFAS (National Association Decorative & Fine Arts Society). Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. NADFAS heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Tags

DFASEl DoradoWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top