q ‘The Story of Four Magnificent Royal Castles in the Kingdom of Denmark’ door Hanne Sutcliffe - Wassenaarders.nl Skip to content

‘The Story of Four Magnificent Royal Castles in the Kingdom of Denmark’ door Hanne Sutcliffe

31 maart 20172 minute read

Wassenaar – Denemarken is in het rijke bezit van niet minder dan veertien koninklijke kastelen. Door de eeuwen heen hebben de Deense koningen hun land verrijkt met een uitgebreide collectie van gebouwen uiteenlopend van eenvoudige woningen tot weelderige paleizen. In deze DFAS-lezing besteedt Hanne Sutcliffe aandacht aan vier van de meest beroemde en mooiste kastelen: Rosenborg Palace, Fredriksborg Palace, het Amalienborg Paleis en Fredensborg Palace (Vredespaleis).

Het 17e -eeuwse paleis van Rosenberg in Kopenhagen is een voorbeeld van prachtige renaissance-architectuur. Het paleis heeft daarnaast een grote collectie zilveren meubels, waaronder een zilveren troon en drie beroemde levensgrote zilveren leeuwen, die bewakers zijn van de koningen en koninginnen van Denemarken.

Fredriksborg Palace, gebouwd in 1560, is het mooiste paleis van Denemarken en ligt in een groot park, met fonteinen en meren. In de Koninklijke Kapel zijn de Deense koningen gekroond in de periode van 1671 tot 1870. Amalienborg Palace heeft vier rococo gebouwen en het is de winterpaleis van de Deense Koninklijke familie. Het paleis heeft een prachtig uitzicht over de grote haven, de poort naar de Oostzee. Fredensborg Palace is een prachtig Frans/Italiaanse neoklassiek paleis en is de favoriete zomerresidentie van de Deense koninklijke families sinds 1720. Het lichte, luchtige complex bestaat uit 28 aparte gebouwen, allemaal wit geschilderd. Niet alleen zal deze lezing aandacht besteden aan de gebouwen maar ook aan het leven van haar bewoners, de leden van de koninklijke Deense familie.

Hanne Sutcliffe heeft vele lezingen gegeven in musea en aan kunst- en historische verenigingen zoals NADFAS. Ze was eveneens gids, docent en onderzoeker op zestien reizen naar China. Ze publiceerde ook ‘Chinese keramiek op Lotherton Hall’.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. Website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

DFAS (Decorative & Fine Arts Society) is een onderdeel van het Britse NADFAS (National Association Decorative & Fine Arts Society). Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. NADFAS heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Tags

DFASRosenbergWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top