q Warenar: dinsdag 9 mei 2017: ‘Artists in Venice 1815 – 1914’ door Julian Halsby - Wassenaarders.nl Skip to content

Warenar: dinsdag 9 mei 2017: ‘Artists in Venice 1815 – 1914’ door Julian Halsby

29 april 20172 minute read

Wassenaar – Deze lezing wordt verzorgd door Julian Halsby en is gebaseerd op zijn boek over Britse en Amerikaanse artiesten die Venetië in het begin van de 19e eeuw ontdekten. Hij besteedt aandacht aan: Turner, Samuel Prout, John Ruskin, Clarkson Stanfield, Myles Birkett Foster, Whistler, Sargent en Walter Sickert. Ook mindere kunstenaars zal hij in deze lezing behandelen. Halsby: ‘Ik kijk naar het maatschappelijk leven van de Britten en Amerikanen die in die periode in Venetië wonen. Rond de familie Curtis heeft zich een gemeenschap gevormd in het Palazzo Barbaro aan het Canal Grande, waar Sargent, Henry James en anderen verbleven. Ik analyseer eveneens Ruskin’s Stones of Venice, de eerste reisgids voor Venetië en hoe de aanleg van de trein het toerisme (en geld) naar deze zeer arme stad bracht. Aan het verblijf van Whistler in Venetië besteedt Halsby speciale aandacht, evenals aan hoe hij in achttien maanden een prachtige serie etsen en pastels produceerde. ‘

Julian Halsby is een kunsthistoricus, een kunstcriticus en een kunstenaar. Hij heeft in totaal zeven boeken geschreven, zoals ‘Venice – The Artists Vision’ en ‘Dictionary of Scottish Scainters 1600 tot Present Day’ en veel artikelen voor ‘The Artist’ en andere tijdschriften en hij is ook lid van The Critics Circle en The International Association of Kunstcritici.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. Website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

DFAS (Decorative & Fine Arts Society) is een onderdeel van het Britse NADFAS (National Association Decorative & Fine Arts Society). Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. NADFAS heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Tags

DFASWarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top