Skip to content

Op bunker-ontdekkingstocht in en rond Den Haag

10 mei 20173 minute read

Tijdens de Bunkerdag gaan bunkers langs de hele Nederlandse kust voor één dag open. Op zaterdag 10 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen maken onderdeel uit van ons landschap, maar zijn beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Den Haag wordt speciaal voor de Bunkerdag de Führer der Schnellboote en de naastgelegen commandobunker opengemaakt voor publiek. De bunkers liggen nu nog begraven onder het zand in het Van Stolkpark. In Wassenaar is het bijzondere bunkercomplex Rijksdorp te bezoeken. Museum Bescherming Bevolking organiseert kinderspellen tijdens de Bunkerdag.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 ki lom eter lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Den Haag moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.

Bunkerdag in en rond Den Haag
In en rond Den Haag is er veel te beleven tijdens de Bunkerdag. In Wassenaar gaat het bijzondere bunkercomplex Rijksdorp open en krijg je rondleidingen over het terrein. Ook kun je er een kijkje nemen in de vleermuisbunker. Museum Bescherming Bevolking in Rijswijk organiseert op deze dag allerlei kinderactiviteiten. In Den Haag wordt speciaal voor de Bunkerdag de Führer der Schnellboote en de naastgelegen commandobunker opengemaakt voor publiek. De bunkers liggen nu nog begraven onder het zand van het Van Stolkpark. Andere bijzondere locaties zijn de enorme Hospitaalbunker, waarvan nog altijd wordt gedacht dat deze eigenlijk een andere functie had, en de radarbunker in Westduinen, waar nog een originele faseverschuiver van de radarinstallatie in staat. Op verschillende locaties worden korte films vertoond, zijn er speciale wandelingen en rijden historische voertuigen rond.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Tags

AtlantikwallBunkerdagWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top