Skip to content

De Leeuw van Wassenaar is niet meer

24 mei 20173 minute read

Wassenaar – Bij veel Wassenaarders is Piet Knijn een begrip. De Leeuw van Wassenaar is zijn bijnaam. Afgelopen donderdag de 18e mei overleed Piet op de leeftijd van 99 jaar. Samen met zijn oudere broer Gerard (overleden in 1946) bracht hij vele uren door in het garagebedrijf van z’n vader en kreeg de liefde voor het repareren van oude kapotte machines om deze weer aan de praat te krijgen, met de paplepel ingegoten.

In de loop de jaren groeide echter de passie voor de motorsport om zelf als coureur mee te doen. Gerard was de eerste die aan wedstrijden deelnam maar Piet volgde snel. Op zijn 16e reed hij al stiekem mee in wedstrijden op het landgoed Duinrell. Legendarische wedstrijden waren het later die vele toeschouwers met belangstelling gade sloegen. Hij heeft er veel gereden op Duinrell. ‘Het was een zwaar terrein maar je hoefde alleen maar gas te geven’, vertrouwde hij z’n neef Kees een keer toe. ‘De bomen stonden te wachten op je maar je ging er met een behoorlijke vaart omheen’. Terugkijkend naar dit indrukwekkende terrein was dit in feite het begin van de motorsport. Menigmaal werd hij bewonderd bekeken door de eigenaar van het landgoed maar die had geen bezwaar tegen de leeftijd van de coureur. Integendeel zelfs, hij werd geholpen door de graaf die het rijexamen van hem afnam. Op 17-jarige leeftijd maakte hij zijn wedstrijddebuut bij de 1e terreinrit op Duinrell met startnummer één. Hij haalde de finish niet maar viel wel op. Gevaar voor de toeschouwers en het terrein maakte het dat het terrein uiteindelijk niet meer gebruikt kon worden. (Zelf heb ik het altijd anders ervaren: er werd ’s morgens al heel vroeg getraind op het Berkhei-terrein terwijl de kerk nog moest beginnen). Nadien rijgde hij de successen aan elkaar. Niet alleen de motorcrosscountry maar ook het wegracen kreeg een warme belangstelling. Piet eindigde steeds in de voorste gelederen. Nadat hij diverse wedstrijden in binnen- en buitenland had gewonnen werd hij op 14 september 1946 tijdens de TT van Assen winnaar van de Uurraces voor nationale senioren. Daarmee behaalde hij zijn eerste nationale kampioenschap. Het seizoen werd overigens afgesloten met een tweede kampioenschap. Aan het stuur van een geconstrueerde BMW 600 Hollandia zijspancombinatie werd hij – samen met bakkenist Joop Vossen – op het circuit van Duinrell de eerste zijspankampioen terreinrijden van Nederland.

Vandaag wordt afscheid genomen van de held van toen, een legendarisch motorcoureur. Op zijn 100e levensdag zou er een boek over hem uitgekomen zijn. Piet Knijnenburg was een legende in de motorsport.

Peter Knijnenburg

Tags

De LeeuwPiet KnijnWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top