Skip to content

Talent Tom van der Zwet blijft zichzelf overtreffen

15 september 20173 minute read

Wassenaar – zondag 10 september 2017 – Hij is pas vier jaar wedstrijdkarter, is bezig aan zijn tweede seizoen bij de senioren en koerst nu pijlsnel af op de titel van vice-kampioen. Ja, het gaat lekker, heel lekker met Tom van der Zwet. De zeventienjarige rijder uit Wassenaar snelde zondag naar de derde plaats in het dagklassement tijdens de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap. In Berghem deed hij zo opnieuw uitstekende zaken in het kampioenschap.

“Jazeker, ik ben tevreden”, zei Tom na afloop van de races op de Brabants piste. “Ik heb het maximale eruit gehaald. Ik heb leuke gevechten gehad, heb in de laatste race zelfs even op kop gereden, al kun je hier zo goed slipstreamen dat het moeilijk is om aan kop te blijven. Verder heb ik zelfs de snelste raceronde gereden.”

Door de punten die de rijder van Kuijer Racing in Berghem vergaarde, gaat hij als de nummer twee van het kampioenschap naar de laatste ronde, die eind, september, begin oktober in Genk wordt gehouden. “Ik ga ervoor die P2 vast te houden. Maar ik bekijk het daar gewoon van race tot race. Dit is voor mij toch vooral nog een leerjaar. Dit is ook het eerste jaar dat ik zo ver vooraan rijd, dus als ik uiteindelijk een plekje zou zakken, zou dat niet zo erg zijn. Maar tweede zou natuurlijk wel hartstikke mooi zijn.”

Dat Tom in Berghem een goed weekeinde zou hebben, werd in de kwalificatie al duidelijk. Daarin snelde hij naar de snelste tijd en dus de polepostion voor de eerste race. “De kart lag geweldig en ik deed wat ik moest doen. Het kwam allemaal bij elkaar. Alweer, want vorig jaar had ik hier ook pole.” Hij erkende dat hij blij was dat de kwalificatie op een droge baan werd verreden. “Daarvoor had het geregend en rijden op een natte baan ging nog niet helemaal zoals ik wilde. Maar op een droge baan wel.”

In de races werd hij achtereenvolgens derde, zesde en tweede, goed voor de derde plaats in het dagklassement. Knap voor iemand die op dat niveau rijdt, zeker gezien zijn weinige ervaring in vergelijking tot zijn concurrenten. “Met de ondersteuning van Kees (Kuijer, teameigenaar, red.) gaat het heel goed. Hij leert me nog altijd nieuwe dingen. Zoals met welke strategie ik een race inga, en dat ik moet nadenken tijdens het rijden. Want als je in een treintje rijdt ben je echt gefocust bezig, ben je met elkaar aan het vechten. Dat is een flinke uitdaging. Verder heeft hij de spullen heel goed voor elkaar en zijn de motoren uitstekend.”

Kuijer zelf is goed te spreken over de resultaten van zijn rijder. “Ik ben blij voor Tom dat dit seizoen alles op zijn plek valt”, zegt de Breukelenaar. “Hij heeft op basis van zelfvertrouwen zijn ding gedaan. Vandaag viel alles op z’n plek. Vooraf hadden we wel de top drie als uitgangspositie genomen, maar dan moet hij het nog wel realiseren. Knap dat hij dan nu uitzicht heeft op de tweede plaats.”

In die wetenschap gaat Tom eind deze maand naar het circuit van Genk. “Op zich ligt die baan me wel. Ik vind het ook een echt heel leuk circuit. Hij is een stuk groter dan de andere banen in het kampioenschap. Er hangt een totaal andere sfeer dan hier in Berghem bijvoorbeeld. Het is een mooie locatie om het af te maken, om vicekampioen te worden!”

Tom van der Zwet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Xeleration BV.

Tags

KartenTom van der ZwetWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top