Skip to content

Wassenaar beter toegankelijk voor mensen met handicap

31 oktober 20172 minute read

Wassenaar – Een trapje of zelfs een drempel kan genoeg zijn om een kantoor of een winkel voor mensen in een rolstoel tot een onneembare vesting te maken. Dat moet anders en dat kan anders, vinden wethouder Bert Doorn (CDA) en gemeenteraadslid Jan van Noort (PvdA). Zonder daar ruchtbaarheid aan te geven is hard gewerkt aan het meer toegankelijk maken van de openbare gebouwen in Wassenaar. Maar daar blijft het niet bij. Winkels, restaurants en andere bedrijven worden aangespoord om hetzelfde te doen.

Bert Doorn zegt dat de gemeente zich kwetsbaar heeft opgesteld. Niet ambtenaren, maar onafhankelijke keurmeesters hebben meer dan vijftig gebouwen beoordeeld op toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Daarbij gaat het niet alleen om mensen die slecht ter been zijn, maar ook om bijvoorbeeld slechtzienden. Aan de hand van de rapporten van de keurmeesters zijn of worden de gebouwen, waaronder het gemeentekantoor en theater Warenar, waar nodig aangepast.

Het begon vorig jaar in de gemeenteraad met schriftelijke vragen van Jan van Noort. Hij bracht een initiatief onder de aandacht van gehandicapten. Het bedrijf Ongehinderd, dat is opgericht door gehandicaptenen, ontwikkelde een app. Mensen kunnen door de Ongehinderd App op een smartphone, en op een website, zien welke gebouwen in hun omgeving toegankelijk zijn en voorzien van bijvoorbeeld een rolstoelvriendelijk toilet.

De gemeente Wassenaar ging in zee met Ongehinderd. Dat leidde tot het inzetten van de keurmeesters. Zij beoordelen niet alleen openbare gebouwen, ook bedrijven kunnen zich aanmelden voor een onderzoek. Voor hen is het een mooie manier te laten zien hoe gastvrij ze zijn, zegt Bert Doorn.

De Ongehinderd app wordt op maandag 6 november officieel gelanceerd in Wassenaar. Dat wordt aangegrepen om het thema van toegankelijkheid onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Wassenaar is een “vergrijsde” gemeente, die naar verhouding veel meer 65-plussers telt dan de doorsnee gemeente. Niet alleen voor mensen in een rolstoel, maar ook voor mensen met een scootmobiel of rollator is goede toegankelijkheid van belang. Ook zij kunnen hun voordeel doen met de gratis Ongehinderd App.

Een toegankelijk dorp maken we met elkaar, zeggen Bert Doorn en Jan van Noort. Niet alleen overheid en bedrijven kunnen een bijdrage leveren. Dat kunnen ook de inwoners. Zij kunnen bijvoorbeeld met het stallen van de fiets bij winkels rekening houden met het vrijhouden van de route van minder validen, of voorkomen dat groen uit de tuin overhangt op het trottoir.

Tags

HandicapOngehinderd appWassenaar
Gerelateerde artikelen
Rijbewijskeuringen CBR In Wassenaar
Back To Top