Skip to content

Afwijkende recepturen, bijzonder combinaties, leuke vriendendiners

1 november 20174 minute read

Wassenaar – Sinds 2003 daag ik onze 200 kookleden iedere maand uit om grenzen te overschrijden. Hoe dat gaat en wat de resultaten zijn, ziet u in mijn 2e Groot Wassenaars Kookboek.
Al kokend en genietend ontplooien onze kookleden zich in hun vrije tijd tot hobbykoks van niveau. En dat niveau kan een prof van een gemiddeld restaurant overstijgen!

Met dit kookboek ‘Genieten van Samen Koken’ wil ik de aandacht vestigen op het plezier van samen koken. Met de partner of met vrienden, thuis of in clubverband. Met dit kookboek kan men nu kiezen uit 200 nieuwe en met zorg geselecteerde recepten, op Italiaanse grondslag, die door elke (kook)gek gemaakt kunnen worden en op tafel een eclatant succes kunnen zijn.

Voor een eerste indruk kunt u ons bladerboek inzien. Bestellen kan via https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/kookatelier-wassenaar/

Ter voorbereiding op het Genieten van Samen Koken met kookliefhebbers in zijn Kookatelier Wassenaar, gaat chef Francesco (Frans Senf) jaarlijks naar Italië. Met name in Toscane zoekt Frans de kleine, sfeervolle restaurants op met een afwijkende menukaart. Want die chefs koken vaak zonder kapsones met fantastische ingrediënten en creëren daarmee verrassende smaakcombinaties. Al die smaakherinneringen gaan mee terug naar Wassenaar. Evenals diverse kookboeken van Italiaanse topchefs. Italiaans spreekt Frans niet maar de recepten in een kookboek begrijpt hij wel.

“Na 15 jaar Italiaanse receptuur bestuderen en met kookvrienden uitproberen, leer je de werking en het combineren van ingrediënten herkennen. Zowel op het bord als op papier. Na een lekker etentje in Italië ga ik altijd in gesprek met de chef. En vraag aan de chef ook toestemming om zijn of haar receptuur voor mijn kookatelier te gebruiken”

Enkele verrassende combinaties in gerechten uit ‘Genieten van Samen Koken’

Tartaar van zeebaars met geitenkaas en dropsiroop
In limoen gemarineerde zeebaars, op smaak gemaakt met sesamolie, rijstwijn, sojasaus en bieslook. Wordt geserveerd op een met geitenkaas besmeerde sesamwafel met daarnaast een pittige salsa van ansjovis en kappers. De combinatie met een siroop van zoethout en laurierdrop is een ware smaaksensatie.

Tompouce van filodeeg, verse sardientjes en pittig sorbetijs van pomodori
Een topgerecht van de Italiaanse topchef Valéria Piccini. Biedt een bijzondere smaaksensatie, met name door de overdosis witte peper in het sorbetijs.

Gegrilde makreel met Parmezaans, basilicum en knoflook
Een hartige antipasti bedacht door sterrenkok Joop Zwiep. Jarenlang zwaaide Joop de scepter in Savelberg’s restaurant Seinpost, behaalde in zijn eigen restaurant Ydille een Michelin-ster, die hij vijf jaar geleden inleverde om een kookatelier te beginnen. De combinatie van gegrilde makreel met veel knoflook en Parmezaanse kaas wordt in de Siciliaanse keuken veel toegepast. Kaas én vis, van harte aanbevolen.

Gegrilde sardines met oud brood-salade en watermeloen
De in Londen actieve Giorgio Locatelli windt er geen doekjes om: zo simpel kan een heerlijk gerecht zijn en met grandeur worden uitgeserveerd. Oud brood met watermeloen en verse sardines.

Coquilles met courgette, venkel en een vissaus met Moscato d’Asti en citroengras 

Topgerecht, ontstaan in het eigen atelier van Francesco. De combinatie van citroengras en Moscato in de romige vissaus past uitstekend bij de licht gegrilde coquilles.

In polenta krokant gebakken langoustine met peer, salie en Taleggio-kaascrème
Met veel lef en vakkennis bedacht door de Italiaanse topkok Giancarlo Perbellini. Eenvoudig te bereiden, mooi te presenteren. Een mooie smaakcombinatie van vis met kaas.

Risotto met aardbeien en groene asperges 

Een streekgerecht dat zijn oorsprong vindt in Toscane, rond Cortona. In Wassenaar verder ontwikkeld door Francesco. Meer dan de moeite waard om eens te proberen

Diamanthaas met rucola, pecorino-mayonaise en peer 

Diamanthaas is een mooi stuk rundvlees dat veel weg heeft van biefstuk. Rosé gegrild en nagegaard in de oven. Het vlees wordt in plakken gesneden (tagliata) en geserveerd met rucola, roseval aardappeltje en een met veel peper gepocheerde peer. Een feest !

Gestoofde konijnenbout met pastinakenpuree, een chutney van pruimen en abrikozen.

Konijn komt veel voor op de Italiaanse menukaart. Licht verteerbaar, magnifiek qua smaak en verrassend gepresenteerd met een bitterbal van konijnenragout.

Semifreddo van nougat met passievrucht en sinaasappel 

Omdat niet iedereen beschikt over een ijsmachine, besteedt Francesco veel aandacht aan het bereiden van semifreddo’s. IJstaartjes die goed in de diepvries kunnen worden bereid.

Limoncello/sereh-roomijs met aardbeien en cantuccini
Hoe lekker kun je het maken. Wel eerst de alcohol uit de limoncello koken en daarna de ijsmix in de ijsmachine bereiden.

Tags

Groot Wassenaars KookboekSamen kokenWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top