Wassenaar – Fractievoorzitter Ben Paulides van Democratische Liberalen Wassenaar (DLW) is enthousiast over de nieuwe fulltime waarnemend burgemeester Frank Koen. Koen zal op 11 januari 2018 met zijn werkzaamheden in Wassenaar starten.
Gebleken is dat de huidige waarnemend burgemeester Charlie Aptroot gemiddeld slechts 12 uur per week aan de gemeente Wassenaar kon besteden. Dat is uiteraard onvoldoende om de problemen in de werkorganisatie Duivenvoorde (WODV) aan te pakken. Vermoedelijk is dat dan ook gelijk de verklaring waarom bijna 1 jaar na diens aantreden er nauwelijks iets meer gedaan is dan het hebben van wat voornemens tot enkele maatregelen om tot verbeteringen te komen. Te denken valt aan maatregelen zoals het hebben van één directeur en een kleiner managementteam.
Ondanks een 8 tal (geheim gehouden!) onderzoeken naar de problemen in de WODV weet men niet wat er gedaan moet worden om de problemen op te lossen. Dat moet een transitiemanager gaan ontdekken en oplossen. Die inhuurkracht kost 180.000 € voor 9 maanden werk (op jaarbasis is dat 240.000 € meer dan een minister mag verdienen). De transitiemanager combineert deze job met zijn baan als gemeentesecretaris in Wormerland. Een parttimer dus.
Woensdag 13/12/17 kwam het persbericht uit over de komende benoeming van de nieuwe waarnemer. Voorafgaand aan dit bericht vond er een kennismakingsgesprek plaats tussen de fractievoorzitters en de beoogde burgemeester. Dat gesprek verliep naar de mening van onze fractievoorzitter zeer plezierig. De heer Koen blijkt een ervaren burgemeester te zijn en hij gaf blijk de raad wél serieus te nemen.
Nadat het bestuurskrachtonderzoek bekend was geworden ontstond er tussen DLW en de waarnemer Aptroot al direct een verschil van mening. Op 3 van de 4 onderzochte punten scoorde de gemeente Wassenaar qua bestuurskracht onvoldoende. [1]
Nu kan je al bedenkingen hebben op de wijze waarop de onderzoeker werd geselecteerd en hoe je bestuurskracht moet definiëren maar men kan zich zeker vragen in hoeverre dit alles invloed had op het door het college gewenste resultaat.
Uitkomst uit het onderzoek was wel dat de bestuurskrachtproblemen voornamelijk in de werkorganisatie WODV en in het college te zoeken waren. Om de bestuurskracht op te lossen moest naar het idee van onze fractievoorzitter dus de bestuurskracht op orde gebracht worden zodat Wassenaar zelfstandig kan blijven.
Aptroot wilde echter uit laten zoeken op welke wijze de bestuurlijke toekomst van Wassenaar het beste kon worden ingericht. Dat is echter wat anders en dat tendeert naar de wens om de gemeente te gaan herindelen. De VVD burgemeester Charlie Aptroot schoof vervolgens de raad volledig terzijde en besliste zelf wat en wie het onderzoek zou doen. Het is een pilotonderzoek geworden (van de maker van de Kieswijzer) genaamd Wassenaarkompas waarvan je nog maar af moet wachten wat de waarde van een dergelijk onderzoek zal zijn.
Er zijn politieke partijen in Wassenaar die groot voorstander zijn van een herindeling maar dat niet durven te zeggen, door angst om kiezers te verliezen. Meer dan 80% van de inwoners van Wassenaar is voor een zelfstandig Wassenaar. Herindelingen moeten “van onderop” komen maar het heeft er sterk de schijn van dat er vanuit de provincie druk uitgeoefend wordt om de gemeente Wassenaar als zodanig op te heffen. [2]
De uitkomst van het onderzoek moet na de raadsverkiezingen 2018 bekend worden waarna, volgens Aptroot, de dan zittende raad samen met de inwoners tot een besluit moet komen. Een dooddoenertje dus om te voorkomen dat partijen zich nu duidelijk moeten uitspreken over wat zij willen. Daarom is de oppositie ook niet in staat geweest invloed te nemen op dit traject. De coalitie inclusief de gedoogpartij VVD vond het wel prima wat hun VVD burgemeester Aptroot bedacht had. De kiezers worden daarnaast dus ook blij gemaakt met een dode mus. De inwoners van Wassenaar gaan straks echt niets kunnen beslissen. Als het aan het lokale bestuur ligt dan wordt alles getrechterd en beïnvloed. Een referendum zal er niet komen. De inwoners ja of nee laten zeggen is naar de mening van Aptroot een te plat besluit. DLW meent dat dit daarmee allesbehalve een democratisch proces is.
Gezien het door waarnemend burgemeester Aptroot (VVD) ingezette traject, notabene buiten de raad om, kan nu niemand meer zeggen dat Wassenaar zelfstandig moet blijven zonder daar de redenen bij te geven.
Aan de andere kant is er geen onoplosbaar probleem (bijvoorbeeld dat Wassenaar een artikel 12 gemeente zou zijn of dat er sprake is van door de Kroon vernietigde besluiten). Het is een vaststaand feit dat een grotere gemeente niet beter [3], goedkoper [4] of efficiënter werkt [5]. Integendeel alles wordt duurder en voorzieningen verdwijnen. [6]
De raad, en dat is toch het hoogste orgaan in een gemeente, vindt als gezegd in meerderheid alles goed wat de waarnemend burgemeester Aptroot deed.
Het verbaasde de aankomende waarnemend burgemeester Frank Koen dat de raad op geen enkele wijze betrokken werd. Met de fractievoorzitters was hij van mening dat het onderzoek niet meer gestopt kon worden maar dat het absoluut noodzakelijk is dit proces samen de raad bij te sturen. Dat was een constatering die DLW overtuigde van de integriteit en professionaliteit van de heer Koen.
Toch lijkt de Commissaris van de Koning (CdK) Jaap Smit ons bij voortduring de richting van een herindeling in te willen sturen [7]. Gelukkig komt er steeds meer weerstand tegen deze ontwikkeling [8].
Ofschoon de waarnemer Aptroot aanvankelijk beweerde geen opdracht te hebben van de Provincie Zuid Holland, bleek in de afgelopen maanden dat hij wel degelijk hier was neergezet met een opdracht. Dat was dus ook de vraag aan de beoogde nieuwe waarnemend burgemeester Frank Koen. Hij stelde dat hij eerst met de fractievoorzitters wilde praten en dat er absoluut geen sprake was van een opdracht.
Ook daarmee overtuigde hij onze fractievoorzitter Ben Paulides (DLW), ondanks het feit dat de Commissaris van de Koning (CdK) Jaap Smit, nadien in het persbericht stelt dat hij de heer Koen heeft meegegeven de oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van Wassenaar nader uit te werken. Er staan in het persbericht nog wel wat meer zaken in die de Commissaris van de Koning pas naderhand bekend maakte.
De sturingsdrift van de Commissaris van de Koning Jaap Smit in Zuid Holland bleek overigens ook wel uit het feit dat normaal gesproken er meerdere kandidaten voor het waarnemerschap worden voorgesteld waarna de raad dan een aanbeveling doet aan de CdK voor de benoeming. Gelukkig was er van beide kanten “een klik” zodat het gebrek aan een democratische keuzemogelijkheid niet tot een patstelling heeft geleid. DLW heeft alle vertrouwen in de nieuwe waarnemend burgemeester Frank Koen en wij zien uit naar een succesvolle en prettige samenwerking. DLW wenst dan ook de nieuwe waarnemend burgemeester Frank Koen veel succes toe.
DLW zal deze ontwikkelingen nauw volgen en met vertrouwen kijken wij de komende ambtperiode van aankomend waarnemend burgemeester Koen tegemoet. Onze standpunten, actualiteiten en de ontwikkelingen daarover delen wij op de social media en website van Democratische Liberalen Wassenaar (DLW) welke te vinden zijn op: www.facebook.com/democratischeliberalen/ ; www.twitter.com/DLWassenaar/ & www.democratischeliberalen.nl/
Bronnen:
[1] www.democratischeliberalen.nl/wp-content/uploads/2017/01/Rapport-Bestuurskrachtonderzoek-Wassenaar-6-12-2016.pdf
[2] www.vng.nl/onderwerpenindex/bestuur/herindeling
[3] www.twynstragudde.nl/blog/7-misvattingen-over-gemeentelijke-herindeling
[4] www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/bezuinigen-door -gemeentelijke-herindeling-is.9555211.lynkx
[5] www.rug.nl/research/portal/files/38827820/Complete_thesis.pdf
[6] www.rtvnoord.nl/nieuws/172020/Geertsema-Gemeenten-schieten-financieel-niks-op-met-een-herindeling
[7] www.eenvandaag.avrotros.nl/fileadmin/user_upload/PDF/Gemeenten_slaan_alarm_over_verziekte_bestuurscultuur.pdf
[8] www.nos.nl/artikel/2206585-minister-zet-streep-door-herindeling-landgraaf-heerlen.html