woensdag 12 mei 2021

A Algemeen

Amerikaanse School in Wassenaar ontvangt titel: “Fairtrade School”

Wassenaar - De Amerikaanse School (ASH) in Wassenaar krijgt vandaag de titel “Fairtrade School”. De school krijgt deze titel uit handen van Peter d'Angremond, directeur van de Stichting Max Havelaar. De Amerikaanse School heeft 1200 leerlingen van 3 tot 18 jaar.

De titel “Fairtrade”wordt niet alleen aan gemeenten, maar ook aan scholen en kerken gegeven wanneer zij eerlijke producten gebruiken en kennis uitdragen naar de bevolking of leerlingen over de “eerlijke handel”. De gemeente Wassenaar mag sinds 2012 de titel Fairtrade Gemeente” dragen. De ASH heeft onder met motto ”Make One Change” de laatste 3 jaren veel activiteiten georganiseerd en uitgevoerd. Dit gebeurde allemaal via nieuwsbrieven, bijeenkomsten waar acts gedaan werden, displays in de school met fairtrade producten en borden met slogans in de school. Maar ook via geschiedenislessen over de slavernij, de “oude handel” en de moderne slavernij werd het bewustzijn gecreëerd. Ook organiseerden zij op school kooklessen met fairtrade producten. Niet alleen hebben zij bewustzijn bijgebracht bij mensen die betrokken zijn bij de ASH, maar ook in het dorp via acties in supermarkten. De leerlingen gehuld in bananenpakken deelden faire chocolade uit aan het winkelend publiek. Zo ontstond er ook publiciteit in de lokale pers, zodat iedereen in het dorp zag waarmee de ASH bezig was.

Het aanvraagformulier van de ASH, om in aanmerking te komen voor de titel, laat voortreffelijk zien waar de ASH de afgelopen jaren mee bezig is geweest. De landelijke jury was verrast door de kwaliteit van hun aanvraag. Deze is professioneel uitgewerkt, met mooie aansprekende filmpjes en foto´s. Een uitmuntend en inspirerend voorbeeld voor andere scholen. De ASH is de enige school tot nu toe in Wassenaar die de titel Fairtrade School dragen mag.

Morgen, 31 maart, organiseert de ASH haar International Day. Dan presenteren de leerlingen van de ASH met 89 nationaliteiten hun land. Daarbij zijn ook vele genodigden aanwezig, zoals enkele ambassadeurs. Een perfect moment om deze titel uit te reiken door de directeur van de Max Havelaar Stichting.