zaterdag 22 februari 2020

A Algemeen

Opbrengst ideeënfestival Dorpshaven Wassenaar

Wassenaar - Aan de kop van de haven in Wassenaar was het woensdagavond 29 maart een komen en gaan van bezoekers aan het ideeënfestival Dorpshaven Wassenaar. In totaal deelden zo’n 100 inwoners (onder wie ook veel directe omwonenden en lokale ondernemers) hun ideeën voor het gebied. Ze deden dit onder het genot van een kopje koffie en een hamburger. De Wassenaarse band Rolling Beat Machine zorgde voor muziek. Aan de drie picknicktafels, die voor de gelegenheid waren neergezet, werd volop gediscussieerd over de toekomst van de Dorpshaven.

De Dorpshaven is van ons allemaal. De gemeente heeft Wassenaarders daarom opgeroepen na te denken, hoe we met elkaar van de Dorpshaven een bruisende werk-,woon- en ontmoetingsplek kunnen maken, voor Wassenaarders en bezoekers. U kunt uw idee nog steeds mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als u niet bij het Ideeënfestival aanwezig kon zijn.

Het plangebied van de Dorpshaven is opgedeeld in vier deelgebieden: de Kop van de haven, de werven, het Hofcampveld en de Wassenaarse Watering. Per deelgebied zijn verschillende ideeën ingebracht (zie verder in het bericht), maar er zijn ook ideeën aangedragen die betrekking hebben op het hele plangebied. Zo is aangegeven dat het water beter toegankelijk moet worden, zodat mensen enerzijds makkelijker van het water kunnen genieten en anderzijds makkelijker uit het water kunnen komen als zij er onverhoopt invallen. Denk aan lagere kades, trappetjes en aanlegsteigers. Ook ziet men graag een doorgaande wandelroute langs het water (eventueel aangekleed als poëzie- of kunstroute). Daarnaast zijn meer (overdekte) plekken voor de jeugd wenselijk, waar ze kunnen ‘chillen’. Nu hangen ze vaak in speeltuinen en op straat. Ook mag de kwaliteit van de openbare ruimte in het hele plangebied worden verbeterd.

Ideeën Kop van de haven
De meeste ingebrachte ideeën en aandachtspunten voor deelgebied Kop van de haven hebben betrekking op verkeer en parkeren, de rommelige haven (slecht onderhouden boten), geluidsoverlast en het eenzijdige aanbod van functies (veel pizzeria’s). Ook werd de communicatie tussen bewoners, ondernemers en gemeente als aandachtspunt meegegeven. De levendigheid in het gebied zou vergroot kunnen worden door toevoeging van bepaalde functies, voorzieningen en evenementen in en om de haven.

Ideeën voor de werven
Bij het deelgebied De werven komt de gemeentewerf in de toekomst beschikbaar voor ontwikkeling. Ideeën voor de invulling hiervan lopen uiteen: als parkeerplaats om de parkeerproblematiek op te lossen, maar ook voor bijvoorbeeld een kunstatelier, museum, sport, horeca of woningbouw. Ook zou men graag de voorkanten van panden meer naar het water gericht zien.

Ideeën voor het Hofcampveld
Voor het Hofcampveld zijn veel ideeën aangedragen om het park aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door een kiosk te plaatsen, een steiger bij het water neer te leggen of een kruidentuinen aan te leggen. Er zijn ook suggesties gedaan om in een deel van het park woningen te bouwen. Voor het braakliggende terrein aan de overkant van het water zien sommigen liever laag- in plaats van hoogbouw in verband met het zonlicht op de kade. Tot slot willen veel mensen het kunstwerk van het meisje weer terugzien bij de brug nabij de Albert Heijn.

Ideeën voor de Wassenaarse Watering
Bij de Wassenaarse Watering ziet men graag meer levendigheid en zijn er ideeën voor het woonbotenbeleid. Café het Ruime Sop kan ook beter zichtbaar en toegankelijk worden gemaakt.

Vervolg
Alle input wordt nog in april verwerkt tot kansenkaart, die op de website www.dorpshavenwassenaar.nl wordt geplaatst. Per deelgebied volgen werksessies om de ideeën, kansen en wensen op deze kaart samen met u te concretiseren. Zo ontstaat een beeld welke ideeën op de korte, middellange en lange termijn gerealiseerd kunnen worden en welke partijen daarbij nodig zijn.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief